"Jan-Kees Luijerink: "Jongere eindverantwoordelijke goede stap richting toekomst"

Het Blauwe Huis: nieuwe drogerij en land bijgekocht

Tholen - Het Blauwe Huis in Ruinerwold gaat het kruidenteeltareaal aanzienlijk uitbreiden en er komt een nieuwe drogerij op het terrein. Dit zijn echter niet de enige ontwikkelingen. Zo heeft Jan-Kees Luijerink in 2014 de leiding overgedragen aan Tijlbert Vink. "Hij runt in Frankrijk al het biologische kruidenbedrijf l'Herbier du Diois, waar we nauw mee samenwerken. Tijlbert is sinds vorig jaar eindverantwoordelijke voor beide bedrijven", vertelt Jan-Kees.


Op dit veld staan onder meer rozen, die Het Blauwe Huis voor thee gebruikt.

Frisse wind

Jan-Kees ziet de overdracht als een positieve ontwikkeling. "Zeker met het oog op het beleid richting de toekomst is dit een goede stap. Het zorgt voor een frisse wind. De vernieuwing ging er bij Het Blauwe Huis de laatste jaren uit. Tijlbert komt toch met andere en wat modernere ideeën." Jan-Kees geeft aan dat hierdoor ook nieuwe projecten uitgevoerd kunnen gaan worden. "We hebben land bijgekocht, waardoor de oppervlakte van het bedrijf twee keer zo groot is geworden. Dit nieuwe stuk is nu in omschakeling. door de uitbreiding kunnen we in de toekomst nog meer proeven gaan doen met nieuwe gewassen en teeltmethoden."


"Hier telen we onder meer munt, venkel en agastache, oftewel de dropplant." Rechts één van de paarden die ingezet kan worden op het land.

Jan-Kees meent dat uitbreiding noodzakelijk was. "We hebben nu noodgedwongen een veel te krappe vruchtwisseling. Ik zou het delen van ons land graag een tijdje rust gunnen. Ook kunnen we uiteraard meer kruiden gaan produceren dankzij de uitbreiding." De huidige bedrijfsoppervlakte bedraagt zo'n 7 hectare. "Twee hectare daarvan is bestemd voor tuinbouw en 5 hectare bestaat uit bos, gras en randen. Met het nieuwe land komt er een kleine 6 hectare bij. Daar staat de komende twee jaar nog gras op."


Jan-Kees toont hoe het er aan toe gaat in de huidige drogerij.

Nieuwe drogerij

Maar er is nog meer nieuws te melden. Zo is Het Blauwe Huis bezig om een nieuwe drogerij te bouwen. "Hiermee krijgen we vijf keer meer capaciteit met het drogen. Nu moeten we het nog doen met kleinere droogbedden. We draaien nu proef met de drogerij en hopen deze maand volledig op de nieuwe drogerij te kunnen gaan draaien." Het bijzondere aan Het Blauwe Huis is volgens Jan-Kees dat het zowel een kruidenteeltbedrijf is als een drogerij. "Doordat we dit ook in de hand houden, beschikken we inmiddels over zoveel expertise. We weten er alles van en weten precies wat wel en niet goed is voor de kruiden."


Rechts een blik in de nieuwe drogerij. In dezedrogerij zal de warmte worden hergebruikt.

Jan-Kees kijkt met tevredenheid naar de stappen die gezet worden. "Het is hartstikke leuk om al deze ontwikkelingen te volgen. Sowieso werken we hier echt met een heel leuke club, er zijn steeds meer mensen die met het bedrijf vergroeid raken." Hij is zelf al zo'n 35 jaar betrokken bij Het Blauwe Huis. "Ik ben van mening dat je vooral dingen moet doen die je leuk vindt. Door met planten te werken, leer je eigenlijk altijd bij. Er komen altijd wel nieuwe dingen bij kijken. Ook vind ik de sociale kant van het bedrijf echt een pre." Dat hij de leiding aan Tijlbert overgedragen heeft betekent overigens niet dat Jan-Kees het nu rustiger aan gaat doen. "Dat ben ik nog niet van plan. Maar ik weet wel dat als ik het niet meer doe, het allemaal gerust wel door gaat."

Voor meer informatie:

Het Blauwe Huis
Buitenhuizerweg 19
7961 LX Ruinerwold
0522 481827
hetblauwehuis@planet.nl
www.hetblauwehuiskruiden.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven