Tweede deel tour foodtruck LekkereTrek langs Friese producenten

De afgelopen twee dagen heeft foodtruckondernemer Herman van Vliet samen met stagiair Melvin de Groot het tweede deel van de route door Friesland langs eerlijke producenten gereden.

"Mensen realiseren zich niet dat de producent zo hard werkt om voor ons het eerlijke en lekkere eten op het bord te krijgen. We zagen onderweg ook weer veel passie. De mensen maken lange dagen en vertelden in het algemeen gepassioneerd over hun werk", vertelt Herman.

Hij maakt een kleine opsomming van wat hij gezien heeft:

Machandel
Piet Glasbeek van wat wij noemen een secundaire producent van biologisch eten in glazenpotten uit Haulerwijk, begon lang geleden met zuurkool en heeft nu een indrukwekkend hallencomplex gerealiseerd. Opvallen is dat hij zijn visie om zowel de kleine als de grote afnemer met evenveel zorg te benaderen niet heeft bijgesteld. We krijgen een gastvrij onthaal waarin hij verteld over de uitdagingen van Machadel om met de sterk toenemende vraag om te gaan.


Boerin en veearts Petra Beerta van Rispenstate fokt Fries Roodbont.

Molen 't Lam
Een hele ander onderneming is biologische Molen 't Lam uit Woudsend. Leerling molenaar Piet draait de molen, die vol in bedrijf is met wat hij noemt, een vlagerige wind. Mark de jongste bediende helpt ons later aan een zak meel voor Bakker Hamersma, die wij op de wagen meenemen. Er is inmiddels gelukkig Nederlandse baktarwe en Piet vertelt dat tegenwoordig vooral ook veel Emmerkorn wordt verkocht.

Rispensstate
In Ijlst staat boerin en veearts Petra Beerta in een prachtige potstal met Fries roodbontvee. Een lust voor het oog dat kalfjes nog rustig bij de moeder lopen. De
uitdaging waar Petra voor staat is dat dit jaar de fokstier wel erg op mannelijk nageslacht gericht geweest is. Er zijn maar twee koe kalfjes geboren, de is allemaal bolle. Goed voor de vleesproductie, maar je moet er wel ruimte voor hebben.

Er is vooruitgang in dit zeldzame ras. Betere vermarkting van het vlees en de melk is het toverwoord. Inmiddels wordt er al kaas van Friesroodbont gemaakt en ook het
vlees van deze dubbeldoelkoe vindt gretig aftrek.


't Grien stran uit Workum verbouwt eerlijke groenten in de kas en op het veld.

't Grien stran
In Workum werken op de kas en koude grond kwekerij annex camping de mensen op donderdag hard aan het klaarmaken van de kratten met voedsel die via Bioweb-Fryslan verdeeld worden. De uitdaging waar het bedrijf voor staat is divers. Er is
een toenemende vraag gelukkig en groenten zelf verbouwen voor het netwerk is een belangrijk doel.

Graasboerderij
Bij de familie Deinum in Sondel lopen sinds kort kippen achter de koeien aan. Via een ingenieus rijdend kippenhok gaan kippen achter de koeien aan en klauwen de koeiestront over het land. De eieren zijn niet aan te slepen zo veel vraag is er naar. Een prachtig BD bedrijf dat al z'n afzet via thuisverkoop doet.

Al met al een zeer zinvol contact met de Friese producenten voor LekkereTrek en een opmaat voor Groningen, waar het contact met de eerlijke producenten de basis zal vormen voor het optreden van de Groninger truck. Zie op www.crowdaboutnow.nl/lekkeretrek.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.