
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Het gemak waarmee consumenten hierdoor kunnen bestellen is een groot voordeel voor de webshops en partners"
- Hoge inflatie speelt bio parten blijkt uit consumptiecijfers VLAM
- Färm breidt uit met zes winkels
- Dramatisch jaar voor vlinders, hommels en bijen: "Planten worden niet bestoven"
- "Biohuis kritisch positief over conceptteksten Landbouwakkoord"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Tweede deel tour foodtruck LekkereTrek langs Friese producenten
"Mensen realiseren zich niet dat de producent zo hard werkt om voor ons het eerlijke en lekkere eten op het bord te krijgen. We zagen onderweg ook weer veel passie. De mensen maken lange dagen en vertelden in het algemeen gepassioneerd over hun werk", vertelt Herman.
Hij maakt een kleine opsomming van wat hij gezien heeft:
Machandel
Piet Glasbeek van wat wij noemen een secundaire producent van biologisch eten in glazenpotten uit Haulerwijk, begon lang geleden met zuurkool en heeft nu een indrukwekkend hallencomplex gerealiseerd. Opvallen is dat hij zijn visie om zowel de kleine als de grote afnemer met evenveel zorg te benaderen niet heeft bijgesteld. We krijgen een gastvrij onthaal waarin hij verteld over de uitdagingen van Machadel om met de sterk toenemende vraag om te gaan.
Boerin en veearts Petra Beerta van Rispenstate fokt Fries Roodbont.
Molen 't Lam
Een hele ander onderneming is biologische Molen 't Lam uit Woudsend. Leerling molenaar Piet draait de molen, die vol in bedrijf is met wat hij noemt, een vlagerige wind. Mark de jongste bediende helpt ons later aan een zak meel voor Bakker Hamersma, die wij op de wagen meenemen. Er is inmiddels gelukkig Nederlandse baktarwe en Piet vertelt dat tegenwoordig vooral ook veel Emmerkorn wordt verkocht.
Rispensstate
In Ijlst staat boerin en veearts Petra Beerta in een prachtige potstal met Fries roodbontvee. Een lust voor het oog dat kalfjes nog rustig bij de moeder lopen. De
uitdaging waar Petra voor staat is dat dit jaar de fokstier wel erg op mannelijk nageslacht gericht geweest is. Er zijn maar twee koe kalfjes geboren, de is allemaal bolle. Goed voor de vleesproductie, maar je moet er wel ruimte voor hebben.
Er is vooruitgang in dit zeldzame ras. Betere vermarkting van het vlees en de melk is het toverwoord. Inmiddels wordt er al kaas van Friesroodbont gemaakt en ook het
vlees van deze dubbeldoelkoe vindt gretig aftrek.
't Grien stran uit Workum verbouwt eerlijke groenten in de kas en op het veld.
't Grien stran
In Workum werken op de kas en koude grond kwekerij annex camping de mensen op donderdag hard aan het klaarmaken van de kratten met voedsel die via Bioweb-Fryslan verdeeld worden. De uitdaging waar het bedrijf voor staat is divers. Er is
een toenemende vraag gelukkig en groenten zelf verbouwen voor het netwerk is een belangrijk doel.
Graasboerderij
Bij de familie Deinum in Sondel lopen sinds kort kippen achter de koeien aan. Via een ingenieus rijdend kippenhok gaan kippen achter de koeien aan en klauwen de koeiestront over het land. De eieren zijn niet aan te slepen zo veel vraag is er naar. Een prachtig BD bedrijf dat al z'n afzet via thuisverkoop doet.
Al met al een zeer zinvol contact met de Friese producenten voor LekkereTrek en een opmaat voor Groningen, waar het contact met de eerlijke producenten de basis zal vormen voor het optreden van de Groninger truck. Zie op www.crowdaboutnow.nl/lekkeretrek.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-07 "Bijdrage geleverd aan plaatsbepaling biologische landbouw"
- 2023-06-02 EWS Group locatie Oosterhout Skal-gecertificeerd
- 2023-06-02 Feestelijke opening bij bijna 200-jarig familiebedrijf Simon Lévelt in Haarlem
- 2023-06-01 Flevosap viert dertigjarig bestaan met feestelijk actiejaar
- 2023-06-01 Organto boekt eerste kwartaal 9,7% winst
- 2023-05-31 Heerlijkheid Mariënwaerdt verkozen tot meest romantische kasteel
- 2023-05-30 Ramon Alcedo nieuwe directeur van Fairtrasa Peru
- 2023-05-26 FNV stapt teleurgesteld uit IMVO Convenant Voedingsmiddelen
- 2023-05-26 In memoriam Harmen Peters
- 2023-05-24 Koen Regout nieuwe CEO van Brandt & Levie
- 2023-05-19 KoRo haalt 20 miljoen euro extra op bij investeerders
- 2023-05-15 Internationaal Primeur-magazine nu online beschikbaar
- 2023-05-12 "Het mooiste was voor mij de biologische tak"
- 2023-05-11 "Ik verwacht dat de wil om biologisch te eten doorgroeit"
- 2023-05-11 Voets Specialiteiten meldt overname activiteiten Foodelicious
- 2023-05-11 Jeroen Kiers vertrekt als CEO van Ausnutria
- 2023-05-11 Joannusmolen neemt Sore en Love my Veggies over
- 2023-05-10 Twee jubilarissen bij TerraSana
- 2023-05-09 Van Gorp Diervoeders bestaat 100 jaar
- 2023-05-03 Clearspring-oprichter Christopher Dawson wint prestigieuze Outstanding Achievement Award