Metropolis: Superfoods, hebben ze die over de hele wereld?

Heel Nederland is in de ban van superfoods, de quinoa en goijbessen zijn niet aan te slepen. Maar is de rest van de wereld ook zo bezig met super healthy voedsel? In deze uitzending van Metropolis gaat presentator Stef Biemans op zoek naar het antwoord op de vraag: hebben ze superfoods over de hele wereld?

In Kenia geldt het aloude 'melk is goed voor elk', maar helemaal als het vermengd is met vers koeienbloed. De koe moet van dichtbij beschoten worden met een pijl om daarna het bloed af te tappen. Dit superdrankje betekent voor Kenianen een boost voor de weerstand en bovendien worden ze er beresterk van. Stef Biemans gaat in Nederland onderzoeken of wij Nederlanders ook openstaan voor dit lokale superfood.


Het 'wondermiddel' Yarsaguma; de paddenstoelenrups.

De vleermuis is het ultieme superfood van Indonesië. In de regio Minahasa staat dit gerecht vooral op tafel bij speciale gelegenheden. Het beestje wordt hier al eeuwen gegeten. Restaurantganger Michael weet wel waarom: "Vleermuizen eten alleen groenten en fruit, daarom zijn ze heel gezond. Het is goed voor je haar en voor je huid. Ze stinken alleen wel een beetje."

De alg spirulina wordt hier in Nederland als superfood gezien, maar in Burkina Faso is het, voor ons hippe product, een ware levensredder. Nonnen zorgen er voor dat ondervoede kinderen kunnen aansterken van deze groene smurrie. Normaal is de alg alleen beschikbaar voor de Burkinese elite, maar gelukkig krijgen de nonnen subsidie voor spirulina.

Omdat we hier in het Westen opeens zo nodig met z'n allen kilo's quinoa moesten eten, is het gewas in het thuisland Bolivia heel duur geworden. Eerder was quinoa voor de Bolivianen net zo normaal als aardappels hier, maar door de wereldwijde interesse voor dit supergewas, is het niet meer aan te slepen. Er is inmiddels ook een ware verzetsbeweging ontstaan tegen deze ontwikkeling.

In Nederland gaat Stef langs bij iemand die een oplossing heeft voor mensen, die juist geen zin en tijd hebben om zich in superfoods te verdiepen, maar wel gezond willen leven. Joey van Joylent verkoopt een poeder dat het dagelijkse eten vervangt door één handige shake. Een nadeel is wel dat je van de shake ontzettend veel scheten van gaat laten.

Uitzending: Metropolis donderdag 23 april 2015 om 21:50 uur op NPO 3.
Presentatie: Stef Biemans.
Online kijken via www.vpro.nl/metropolis.
Je kunt Metropolis ook volgen via Facebook en Twitter @vprometropolis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.