"Je hoeft geen professional te zijn voor onze opleiding"

Studenten De Groene Kookacademie verrassend creatief

Tholen - Bij De Groene Kookacademie is de vierde groep studenten gestart aan de opleiding 'De Natuurkeuken'. Er is elke drie weken een lesdag. Het zijn in totaal zestien lesdagen en daarmee zijn de studenten binnen een jaar klaar. Daarnaast krijgen de studenten ook thuisopdrachten en kunnen ze naar eigen keuze de opleiding afsluiten met een examen. Peter van Berckel en Marion Pluimes runnen De Groene Kookacademie, ze zijn hier in 2010 mee van start gegaan. Er is inmiddels al het nodige veranderd. "We zijn met niets begonnen en al doende hebben we de nodige dingen aangepast. We zijn eigenlijk constant bezig met het maken van een verdere professionaliseringsslag", vertelt Marion.


Marion Pluimes en Peter van Berckel brachten samen een bezoek aan het Bio-Congres 2013 - Gezond Gegrond?

De opleiding krijgt steeds meer naam. Marion en Peter geven ook les bij Sonnevelt Opleidingen en op Kraaybeekerhof. "Hierdoor leggen we veel contacten." Ze benadrukt dat de opleiding niet specifiek gericht is op professionele koks. "Tijdens de Kookexperience, een workshop waarbij alle informatie over de opleiding gegeven wordt, leggen we de basis voor de opleiding. Het gaat om een gedegen, professionele opleiding, maar het is niet zo dat je al professional moet zijn of hoeft te worden. Daarin laten we de studenten vrij. We willen de studenten laten ervaren hoe interessant natuurvoeding is. Ze leren gezonde, biologische en vegetarische gerechten lekker te bereiden, en kunnen hiermee vervolgens ook thuis aan de slag. Daarnaast kan de student na afloop van de opleiding cateringopdrachten uitvoeren en kookworkshops geven."


Eén van de leerlingen legt de laatste hand aan haar creatie.

Er starten jaarlijks twee groepen studenten, in het voorjaar en in het najaar. "Daardoor kunnen we steeds twee dagen achter elkaar lesgeven, wat efficiënt werkt qua inkoop." Om de opleiding te promoten heeft De Groene Kookacademie in januari een Kookexperience georganiseerd. "Dit was erg geslaagd. Hiervoor schreven zoveel mensen in dat we verschillende keren nee hebben moeten verkopen." Momenteel volgen 18 studenten de opleiding. "Dit is voor ons echt het maximale aantal, zowel qua ruimte in de huidige kookstudio als de persoonlijke aandacht."

Marion en Peter zijn allebei aanwezig bij de lessen. "Dit werkt goed. Zo krijgen de studenten twee visies mee en we werken allebei op een andere manier. Het leuke is dat we zelf vaak ook verrast worden door de creativiteit van onze studenten. We hebben daar echt plezier in. Tijdens de lessen proeven we heel veel. Het is geweldig om iedereen dan te zien genieten van het eten." Het is een veelzijdige groep, variërend van een gastouder tot gewichtsconsulent en van een schoonheidsspecialiste tot een moestuinder.


Peter onthult een gerecht.

Cursus en workshops

De docenten zitten zeker niet stil. Naast de opleiding geeft de Kookacademie twee keer per jaar een cursus Puur koken. "De cursisten krijgen vier maal één keer in de maand les. In de goed ingerichte kookstudio in Breda is ruimte voor 12 tot 13 cursisten. De cursus loopt prima." Marion vertelt dat hier heel andere mensen op afkomen. Zo zitten er ook vaste klanten van natuurvoedingswinkels bij. "Ik vind dit een erg leuke doelgroep. Je kunt hen nog zoveel leren, ze slurpen de informatie als het ware op." Verder geeft De Groene Kookacademie diverse workshops. "Vooral in de cursussen groenten- en graanfermentatie is veel interesse." Marion en Peter geven daarnaast ook kookdemonstraties en lezingen in natuurvoedingswinkels. "Dit is heel leuk om te doen. Na een kookdemonstratie zie je ook de klanten terug in de winkel om de ingrediënten van de gemaakte gerechten te kopen.Groei

Marion heeft een duidelijke wens voor de toekomst: "We vinden het vooral belangrijk om dat wat we leuk vinden te kunnen blijven doen. We hebben ideeën genoeg, naast de opleiding, de workshops en de cursus." Ze zijn nu bezig met de werving van studenten voor het nieuwe opleiding die half september zal starten. "Daarvoor organiseren we eind mei een Kookexperience. We richten ons op enthousiaste studenten, die graag aan de slag willen met deze manier van koken en eten. De eerste aanmelding voor de opleiding is al binnen!"

Voor meer informatie:

De Groene Kookacademie
Secretariaat:
Oranjeboomplein 7
4812 AJ Breda
076 5153809
Leslocatie: Amersfoort/Breda
info@groenekookacademie.nl
www.groenekookacademie.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.