Eerste vorst van het najaar

Het heeft vannacht voor het eerst dit najaar gevroren. Met –2,0 graden Celsius was het in Leeuwarden het koudst volgens de meteorologen van weeronline.nl. Ook in Groningen (-0,9), Drenthe (-0,2) en Overijssel (-0,7) kwam het tot vorst. Op meer plaatsen vroor het aan de grond.

Heldere lucht

Afgelopen nacht (donderdag op vrijdag) was het in een groot deel van het noorden en midden helder. De combinatie met koude lucht uit het oosten zorgde ervoor dat de temperatuur kon teruglopen tot onder het vriespunt. Van gladheid van reguliere wegen is nog geen sprake. Uit voorzorg zijn wel enkele stalen bruggen gestrooid vannacht.

Vorst in het verleden

De vroegste eerste najaarsvorst staat op naam van het jaar 1971. Toen werd het al op 15 september –0,1 in het Gelderse Deelen. De koudste novemberdag ooit werd gemeten in De Bilt. Op 30 november 1921 daalde het kwik tot –14,4 graden Celsius. Alleen in de maanden juli en augustus heeft het nog nooit gevroren in Nederland.

In De Bilt bleef het ook vannacht boven nul. Het vroegterecord voor de eerste vorst in De Bilt staat op naam van 16 september 1971. In 2000 duurde het tot 17 december voordat we de eerste nacht met officiële vorst konden noteren. Vorig jaar vroor het in De Bilt voor het eerst op 1,5 meter hoogte op 11 november. In 2012 gebeurde dit al op 27 oktober.

Bron: Weeronline


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven