Er dreigt een chocoladetekort. Dit zeggen woordvoerders van twee van 's werelds grootste chocolademakers - Mars en Barry Callebaut. Er dreigt tegen 2030 een tekort van 1 miljoen ton per jaar te komen in de chocoladeproductie. Dit is onder meer het gevolg van de droogte in West-Afrikaanse landen als Ivoorkust en Ghana, waardoor veel oogsten mislukken. In deze regio wordt 70 procent van de cacao geproduceerd. De cacaobonen worden ook geteisterd door een schimmelziekte, waardoor er 30 tot 40 procent minder productie is. Momenteel heeft dit tot gevolg dat veel boeren overschakelen op andere gewassen.
Uiteraard is ook de fors toegenomen vraag een oorzaak voor het dreigende tekort. Sinds 2012 zijn de prijzen voor chocolade meer dan 60% gestegen. Niet alleen worden de repen duurder, maar ze worden ook in een kleiner formaat geproduceerd.
Abonneren
Vacatures
Vrees voor wereldwijd chocoladetekort
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-27 Is regeneratieve biologische tuinbouw de nieuwe trend?
- 2023-09-27 Geen pesticiden dankzij puur biologische cacaofabriek
- 2023-09-26 Chocolatemakers breidt haar biodynamische assortiment uit
- 2023-09-26 "Sterk bewerkt voedsel beter voor milieu, maar slechter voor gezondheid"
- 2023-09-25 Vivani introduceert zijn eerste Demeter chocolade
- 2023-09-12 Suikervrije biologische chocoladereep met karamel zeezout smaak geïntroduceerd
- 2023-09-07 Bio-volkorenpasta geschonken aan Voedselbank
- 2023-09-01 "Wij zitten in het segment dat een euro meer voor goede kwaliteit prima is, ook voor biologisch"
- 2023-08-31 "Je kunt veel meer met notenpasta's dan je in eerste instantie denkt"
- 2023-08-23 Test met Nederlandse bio-chocolade zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen bij Denn's BioMarkt
- 2023-08-22 Verdere prijsstijging olijfolie verwacht vanwege lagere beschikbaarheid
- 2023-08-17 "De boeren waar Chocolatemakers mee werkt, kennen zelf het gehele proces"
- 2023-08-16 "Voor onze ambachtelijke gerookte amandelen heb ik een wachtlijst opgesteld"
- 2023-08-11 Cacaoboeren in Sierra Leone verhogen productie zonder bossen te kappen voor nieuwe percelen
- 2023-08-08 Bulgaars bio-chocolademerk verkent kansen in de Benelux
- 2023-07-21 Nieuw: Piadine Toast, 'tosti Italiaanse stijl'
- 2023-07-21 Nu verkrijgbaar: Pad Thai-noedels en Vietnamese vermicellinoedels
- 2023-07-20 Naar bio-popcorn graaien in XL grijpmachine
- 2023-07-13 Nieuw: Siciliaanse bio-pasta in voordeelverpakkingen
- 2023-07-13 "Verdere uitbreiding van de lijn met minibulkverpakkingen van 1 kilogram"