Er dreigt een chocoladetekort. Dit zeggen woordvoerders van twee van 's werelds grootste chocolademakers - Mars en Barry Callebaut. Er dreigt tegen 2030 een tekort van 1 miljoen ton per jaar te komen in de chocoladeproductie. Dit is onder meer het gevolg van de droogte in West-Afrikaanse landen als Ivoorkust en Ghana, waardoor veel oogsten mislukken. In deze regio wordt 70 procent van de cacao geproduceerd. De cacaobonen worden ook geteisterd door een schimmelziekte, waardoor er 30 tot 40 procent minder productie is. Momenteel heeft dit tot gevolg dat veel boeren overschakelen op andere gewassen.
Uiteraard is ook de fors toegenomen vraag een oorzaak voor het dreigende tekort. Sinds 2012 zijn de prijzen voor chocolade meer dan 60% gestegen. Niet alleen worden de repen duurder, maar ze worden ook in een kleiner formaat geproduceerd.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
- Partij voor de Dieren Zuid-Holland wil af van energieslurpende glastuinbouw
- "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- Welke taal spreken koeien?
- Eigenaren Sprinklr zien af van winst, het vergroten van de biodiversiteit heeft prioriteit
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-24 "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- 2023-01-13 Nieuw streekproduct: biologische zonnebloemolie van Nederlandse bodem
- 2023-01-13 Nieuwe haverrepen met zachte textuur: MadeGood Mornings
- 2023-01-12 Biologisch geteelde wakame uit Zeeland
- 2023-01-11 Ekoplaza en Marqt breiden statiegeldsysteem uit voor biologische basisproducten
- 2023-01-10 Eerste kennismaking met Solange's African Cuisine tijdens Biobeurs
- 2023-01-05 Nu ook gebroken lijnzaad van Horizon
- 2022-12-23 Twee nieuwe notenpasta-opties voor 'team crunchy'
- 2022-12-23 Clearspring breidt aanbod bruine rijstcrackers uit
- 2022-12-23 Groeiende populariteit vegan-bio en glutenvrije alternatieven voor kerstlekkernijen
- 2022-12-22 Biologische antipasti, olijven en tapenades rechtstreeks van de Italiaanse teler
- 2022-12-20 Is biologisch zout een goed idee?
- 2022-12-19 AH volkoren pasta vanaf nu biologisch, zonder prijsaanpassing
- 2022-12-16 Hoe supermarktmerk Leev duurzame en gezonde producten voor iedereen beschikbaar maakt
- 2022-12-15 Dapp Mayonaise en Dapp Mosterd nu in het Odin-schap
- 2022-12-02 "Ruim 65% meer Sint repen verkocht"
- 2022-12-01 Bio Planète Taste the World Curryolie wint Bestes Bio 2023
- 2022-11-30 Verse granolabezorger groeit explosief door gezonde ontbijttrend
- 2022-11-25 "20% van de notenboomgaarden in Oekraïne zal biologisch zijn tegen 2030"
- 2022-11-25 Dolcillo cashew fermentino nieuw in de schappen bij Ekoplaza