11,3 miljoen voor internationaal onderzoek biologische landbouw

Vanaf 2015 starten 11 nieuwe Europese onderzoeken ten behoeve van de biologische landbouw en voedselproductie. Deze projecten zijn geselecteerd door het internationale CORE Organic Plus netwerk, waaraan Nederland en 21 andere landen deelnemen. Het ministerie van EZ heeft namens Nederland 300.000 euro in het gezamenlijke projectenfonds gestort. Bionext heeft het ministerie van EZ geadviseerd bij de keuze van de voorstellen en is nationaal contactpunt voor het Core Organic Plus netwerk.

Gezamenlijk hebben de landen, met cofinanciering van de Europese Unie, een bedrag van 11,3 miljoen euro ter beschikking gesteld voor onderzoek. In de projecten moeten onderzoeksinstellingen uit ten minste vijf lidstaten samenwerken op projecten die passen in een van de volgende thema's: interacties tussen plant en bodem, biodiversiteit, dierenwelzijn en zorgvuldige verwerking.
 
Aan drie van de nieuwe projecten doen Nederlandse onderzoeksinstellingen mee:
  1. Bij Fertilcrop richt men zich op beslissingsondersteunende instrumenten ter verbetering van de bodemkwaliteit voor biologische akkerbouw- en tuinbouwbedrijven die werken met niet-kerende grondbewerking, groenbemesters, rotaties en mengteelten. De betrokken onderzoeksinstellingen maken gebruik van de kennis die in eerdere internationale projecten is opgebouwd.
  2. Propara is een project waarin het Louis Bolk Instituut meewerkt en waar verzamelen en implementeren van maatregelen ter bestrijding van parasieten in biologische runderen, schapen en geiten centraal staat.
  3. Aan het project 2-Org-Cows doet de leerstoelgroep Farming systems Ecology van Wageningen UR mee. In dit project worden met hulp van SensOor, een Nederlandse vinding, in een aantal landen met zeer uiteenlopende omstandigheden dieren van verschillende rassen gevolgd. Op basis hiervan kunnen de onderzoekers onderbouwde advies maken voor verbetering van diergezondheidsmanagement voor dubbeldoelkoeien.
 
De totale lijst met onderzoeksprojecten kunt u vinden op de website van core organic: www.coreorganic.org. De projecten starten tussen 1 januari en 1 april 2015 en lopen maximaal 36 maanden.

Contactpersoon bij Bionext is Marian Blom: blom@bionext.nl.

Bron: Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven