IFOAM stapt met FAO in 'Save Our Soils' 2015

Een unaniem 'ja' voor een wereldwijde campagne ter ondersteuning van bodemvruchtbaarheid en koolstofopslag in de bodem - dat was de uitslag van de stemming bij de Algemene Vergadering van de internationale biologische beweging (IFOAM) in Istanbul, Turkije, op 16 oktober jongstleden. De campagne wordt ingebed in het VN Internationale Jaar van de Bodem 2015. IFOAM zal erin samenwerken met de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Volkert Engelsman, initiator van de Save Our Soils-campagne en lid van het IFOAM Wereldbestuur in de afgelopen drie jaar, legt uit waarom deze focus zo dringend nodig is: "Om de wereld te kunnen voeden moet de landbouw de bodemvruchtbaarheid in stand houden. Hoewel biologische landbouw misschien niet de enige oplossing is, is het wél de meest beproefde manier om bodems vitaal te houden. Gezonde bodems betekenen beter watermanagement, meer biodiversiteit, minder last van klimaatverandering en meer zelfredzaamheid bij boeren. Dit wordt bevestigt door een groeiend aantal onderzoeken en deze onderzoeken verdienen alle mogelijke aandacht."De Save Our Soils-campagne werd in 2012 geïnitieerd door Nature & More in het kader van de FAO Global Soil Partnership, onder het motto 'Healthy soils = Healthy food'. Nature & More is een in Nederland gevestigde internationale specialist in verse biologische groente en fruit. Met telers en consumenten in zes continenten zag Nature & More zich in de unieke positie gesteld om een wereldwijde bewustwordingscampagne te lanceren. Save Our Soils won snel aan stootkracht en telt nu 70 internationale partners and NGO's, aangevoerd door Vandana Shiva, winnares van de alternatieve nobelprijs.

IFOAM stemde tijdens haar Algemene Vergadering ook in met een motie voor eerlijke en transparante marketingsystemen die boeren in staat stellen om hun zorg voor het ecosysteem te kapitaliseren; het Nature & More online transparantiesysteem is hiervan een voorbeeld.

Voor meer informatie: www.natureandmore.com en www.saveoursoils.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven