Ambachtelijk fruitbeleg met 70% fruit

In de zoektocht naar een producent die heerlijk fruitbeleg maakt én zich inzet om het fruit van dichtbij te halen, kwam De Nieuwe Band uit op de biologische pioniers van het Duitse Zwergenwiese, die ook al de vegetarische spreads voor De Nieuwe Band maakt.

Zwergenwiese werkt zo puur mogelijk en stopt maar liefst 70% fruit in het beleg. Door steeds kleine hoeveelheden fruit te verwerken, kan de temperatuur relatief laag blijven. Ook is de verwerkingstijd kort, waardoor de natuurlijke vruchtensmaak en het aroma zo goed mogelijk behouden blijven.Dit wordt versterkt doordat er in plaats van appeldiksap het veel neutralere agave-diksap gebruikt wordt. Onder het motto 'als het niet nodig is, gebruiken we het ook niet' wordt er tenslotte geen gebruik gemaakt van calciumcitraat (zuurteregelaar), dat doorgaans gebruikt wordt om de structuur te kunnen corrigeren. Deze manier van werken slaagt, omdat de fruitbeleg-makers van Zwergenwiese veel ervaring hebben.

De allerlekkerste smaak

Om te kijken welke soorten fruitbeleg het lekkerst werden gevonden, heeft De Nieuwe Band een proefsessie gehouden met medewerkers en winkeliers. De uitkomsten waren overweldigend ('Héél erg lekker!') en op basis daarvan zijn de elf allerlekkerste soorten uitgekozen.


Zwergenwiese: werk voor regionale boeren

Zwergenwiese is in 1979 als één van de eerste biologische bedrijven gestart. Al vanaf het begin wilden ze zoveel mogelijk met regionale boeren werken. Dit vanwege de korte lijnen, het persoonlijke contact, de mogelijkheid om regelmatig de velden te kunnen bezoeken, en om zoveel mogelijk met vers fruit te kunnen werken.

Om een voorbeeld te noemen: Zwergenwiese heeft met vijf aardbeientelers langdurige contracten afgesloten. Dit, nadat ze al jarenlang met deze aardbeientelers hadden samengewerkt, en zo een wederzijds vertrouwen hebben kunnen opbouwen.Voor zowel de fruitboeren als Zwergenwiese betekent dit een gegarandeerde afname en toelevering, die veilig gesteld is tegen eerlijke prijzen. Op dezelfde manier komen de rabarber (Schleeswijk-Holstein) en de duindoornbessen (Mecklenburg-Vorpommern) ook 100% uit Duitsland.

Voor de overige ingrediënten heeft Zwergenwiese een plan opgesteld om alle ingrediënten die in Duitsland groeien, ook daadwerkelijk uit Duitsland te halen. De zwarte en blauwe bessen komen inmiddels bijna voor de volle 100% uit Duitsland en frambozen, pruimen en zure kersen komen voor een deel al uit Duitsland.

Voor sommige vruchten is dit lastiger, zo komen de abrikozen nu standaard uit Italië en de bittere sinaasappels uit Spanje. In nauw overleg met de boeren wil Zwergenwiese in de toekomst volledig overschakelen naar Duits fruit.

Elf heerlijke smaken en smaakcombinaties zijn verkrijgbaar: aardbei, aardbei-rabarber, aardbeien-vanille, abrikoos, bittere sinaasappel, bosvrucht, duindoorn, framboos, pruimen, zure kers, zwarte bes.

Voor meer informatie: www.denieuweband.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven