Scherpe controles op biologisch versterken vertrouwen

Toezichthouder Skal bracht vorige week de halfjaarcijfers uit over hun inspecties in de eerste helft van 2014. Op de website van Skal staat te lezen dat er steeds meer gecontroleerd wordt en dat slechts incidenteel (1% van de gevallen) zeer ernstige overtredingen geconstateerd worden. Er worden vooral veel lichte overtredingen waargenomen. Dit komt allereerst door dat er meer bedrijven worden gecontroleerd; dit levert meer waarnemingen op. Verder is het toezicht op bedrijfsprocessen verscherpt en worden onschuldige beginnersfouten gemaakt.

Het AD bracht naar aanleiding van deze cijfers gisterenochtend (15 september) een bericht onder de kop 'Bioboer maakt er een potje van'. Achter deze helaas tendentieuze kop gaat een genuanceerd artikel schuil in het AD, waarin Skal, Bionext, Biohuis-voorzitter Jan Jaap Jantjes en ondernemer Jan Groen een toelichting geven op de cijfers. Veel andere media die de kop hadden overgenomen, hebben hun berichtgeving inmiddels bijgesteld en genuanceerd, op basis van informatie van Bionext en Skal.

Woordvoerder Jasper Vink van Bionext: "Vooral in de verwerkende sector is een toename van het aantal bedrijven te zien. De nieuwe lichting bio-ondernemers vergeet weleens een bepaalde codering op een etiket te zitten die wel wettelijk verplicht is." In de primaire sector stelt Skal sinds begin dit jaar hogere eisen aan de bedrijfsadministratie. Jasper: "Boeren en tuinders moeten daar aan wennen, dat ze van elke toeleverancier een pakbon moeten bewaren."

Bionext onderstreept dat de cijfers van Skal niks zeggen over de kwaliteit van biologische producten die in het schap liggen. Daar hoeft de consument zich geen zorgen over te maken, omdat 99% van de boerenbedrijven en ondernemers zich netjes aan de Europese wettelijke regels houden.

Bionext vindt het juist goed dat er streng gecontroleerd wordt, om het vertrouwen in de biologische sector hoog te houden, en pleit voor nog strengere en vooral slimmere controle op biologische bedrijven. Hierbij valt te denken aan kruiscontroles tussen bedrijven en hun toeleveranciers. Skal bezoekt bedrijven eenmaal per jaar. Daarnaast doet de toezichthouder onaangekondigde inspecties. Als het aan Bionext ligt, mag dat aantal omhoog bij bedrijven met extra risico, zoals de nieuwkomers.

Voor meer informatie: www.bionext.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven