Aantal speciaalbierbrouwers in 11 jaar tijd verdrievoudigd

Stadsbrouwerij De Kromme Jat uit Groningen, de Muifelbrouwerij te Berghem of Brouwerij De Snaterende Arend in Amsterdam: het is zomaar een greep uit een van de velen microbrouwerijen die Nederland rijk is. In 11 jaar tijd is het aantal speciaalbier-brouwers verdrievoudigd. Telde het Nederlandse brouwersgilde in 2003 nog maar 64 brouwerijen, dit jaar zijn dat er al 220.

Dat blijkt uit cijfers van het Klein Brouwerij Collectief (KBC), het grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen in Nederland. "Speciaalbier is echt booming", zegt voorzitter Constant Keinemans.

Van de 220 microbrouwerijen openden een kleine 60 brouwers hun deuren het afgelopen jaar. Ook in de toekomst voorziet Keinemans een groei: "Men is gewoon nog steeds op zoek naar iets speciaals."

De woordvoerder van Pint, een vereniging voor bierliefhebbers, bevestigt dat beeld. "Speciaalbieren beginnen in zekere zin hipper te worden", stelde de zegsman. "Er wordt niet meer gedronken uit de amsterdammertjes of de fluitjes. Het zijn speciale, bijna wijnachtige glazen."

Bron: DeStadNijkerk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven