"Nu ben ik verkoper die zelf de gewassen zaait, oogst, schoont"

Van salesmanager tot biologische boer in Canada...

Tholen - Frank Manders was tot eind februari salesmanager bij DO-IT. Eind maart is hij samen met zijn vrouw Germonde naar Canada geëmigreerd en daar werkt hij nu op Remoué Family Farms in Rockglen. In dit artikel vertelt hij hoe het zo ver is gekomen.
 
Frank heeft vanaf zijn jeugd al de nodige ervaring op het land opgebouwd. "Als klein jongetje heb ik altijd veel tijd doorgebracht op de trekker bij lokale boeren in Friesland en tijdens mijn HBO-opleiding heb ik de graanoogst gedaan in de Verenigde Staten, van Texas tot North Dakota, daar heb ik dus vier maanden op de combine doorgebracht", vertelt hij.
 

Links Frank als salesmanager en rechts als biologische boer in Canada.

Tussen 1996 en begin 2014 heeft Frank veel in Europa gereisd als salesmanager. "Ik verkocht diverse grondstoffen in het levensmiddelenkanaal. In 2010 heb ik Tyler Remoué ontmoet op de BioFach, toen hij de stand van DO-IT bezocht. Sindsdien heb ik uit interesse altijd contact met hem gehouden."
 

Emigreren

Vanuit zijn achtergrond waren zijn ogen tijdens de reizen door Europa vaak gericht op de akkers. "Ik had altijd veel interesse voor wat er gebeurde op het land met zaaien en oogsten van de gewassen. En in 2008 hebben Germonde en ik besloten te emigreren. Wonen en werken in het buitenland was onze droom en ik kon een carriéreswitch maken... boer worden!"


Germonde en Frank in Rockglen, Saskatchewan.

"Een prachtige combinatie"

Daarom intensiveerde hij het contact met Tyler Remoué, die een biologische akkerbouwbedrijf in het Canadese Rockglen (Saskatchewan) runt. "Het bedrijf beschikt over circa 2000 hectare biologische akkerbouwgrond. Sinds april dit jaar ben ik bij hem werkzaam als Technical Sales Specialist. Ik ben verantwoordelijk voor alle verkopen naar Europa, de Verenigde Staten en Canada. Het grote verschil met mijn vorige functie is dat ik dit keer verkoper ben die zelf de gewassen zaait, oogst, schoont in onze cleaning plant en verkoopt. Een prachtige combinatie."
 

De zaaimachine van Remoué Family Farms, Air drill 20 meter breed.

Op de boerderij worden onder meer de volgende gewassen verbouwd en geteeld, allen biologisch: groene linzen (type Dupuy), Beluga linzen, spelt, bruin lijnzaad en kamut. Dit jaar zullen eigen schoningsmachines geplaatst gaan worden op de boerderij. "Op die manier kunnen we waarde toevoegen vanaf de bron waar het gewas groeit. We gaan biologisch schonen door middel van diverse schoningsmachines. De producten verpakken we vervolgens in big bags of zakken van 25 kilogram, direct vanuit onze eigen silo's."
 


Rockglen ligt op 1500 meter hoogte. Frank is onder de indruk van de omgeving. "De omgeving is hier prachtig. De natuur, de ruimte, de stilte is hier onmetelijk. Om aan te geven hoe schoon en puur de natuur hier is: vanuit een paar waterbronnen tussen onze velden ontstaat de bekende Missouri rivier, die verder stroomt van Canada naar de Verenigde Staten. Rockglen ligt zo goed als op de grens met de Amerikaanse staat Montana, de grenspaaltjes staan letterlijk op een aantal van onze akkers."
 
Voor meer informatie: frank@remouefamilyfarms.ca, www.remouefamilyfarms.ca

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven