Agro-ecologie voor boeren burgers en buitenlui

Binnenkort verkrijgbaar: Herstellende landbouw

Bij Uitgeverij Jan van Arkel verschijnt binnenkort het boek Herstellende landbouw. Herstellende landbouw gaat over het verbouwen van meerjarige gewassen en over een boerenbedrijf dat zich gezond manifesteert als polycultuur. De kennis van auteur Mark Shepard is net zo divers en gedegen als het bedrijf dat hij ermee heeft opgebouwd. Het boek is vertaald door Maranke Spoor en Lucas Brouns, twee mensen uit het vakgebied en dus ter zake kundig.

Herstellende landbouw
Dit boek gaat over ons basisvoedsel. Hoe we dat kunnen verbouwen op een manier die veerkrachtig en duurzaam is, ook als de hulpbronnen minder beschikbaar worden, ook als er vele extra monden gevoed moeten worden. Agrarische ecosystemen die in staat zijn om ons basisvoedsel aan koolhydraten, eiwitten en vetten te leveren, en tegelijkertijd de natuurlijke balans van de grond en omgeving herstellen. Dat impliceert een nadruk op meerjarige gewassen en een bloeiende polycultuur én resulteert in een gezonde bedrijfsstructuur met perspectief voor de lange termijn.Mark Shepard heeft vele jaren ervaring met deze wijze van boeren en heeft een bloeiend agrarisch bedrijf opgebouwd. Dit boek biedt een handleiding om in verschillende situaties productief te kunnen zijn en laat zien hoe zowel de gewasopbrenst, de inkomstenstroom als ook de biodiversiteit profiteren van deze agro-ecologische insteek. Zijn bedrijf, New Forest Farm, ligt in Viola Wisconsin, USA.
Burgers en buitenlui lezen in Herstellende landbouw hoe voedsel wordt verbouwd en hoe je als consument werkelijk duurzame keuzes kunt maken. Verder levert het boek talloze ideeën op voor een uitvoerbaar en duurzaam beheer van de tuin of boomgaard.

Agrariërs vinden in dit boek jarenlange, goed doordachte ervaringen met een veerkrachtig boerenbedrijf. Shepard laat zien hoe je ook tijdens aanpassingen in je bedrijf inkomsten te laten doorlopen en op termijn laten zowel biodiversiteit als de inkomstenstroom een stijgende lijn zien.

"De hazelnoten waren al van de struiken geoogst, net als de kersen, moerbeien, kiwi's en peren. Er werd een schat aan appels, rood en goud, in kuubskisten verzameld. Vlakbij hingen de tamme kastanjes te rijpen. Stierkalveren graasden op het rijke weiland en verderop zochten snuffelend naar gevallen hazelnoten. Ik liep over een werkzaam, voedselproducerend agrarisch bedrijf. Een boerderij met een zachte, rijke bodem, water, en een schat aan plantaardig en dierlijk leven, zelfs kikkers! Deze plek, New Forest Farm, was vijftien jaar eerder ook zo'n barregronds maïsveld geweest, maar ze was omgevormd, genezen met onze hulp, en hersteld naar een productievere staat."

Een herademende agrarische aanpak voor planeet, consument en boer.

Voor meer informatie: www.janvanarkel.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven