Dr. Alexander Zorn, Universiteit Hohenheim:

"Effectievere bio-controles zijn mogelijk"

Wie factoren zoals de bedrijfsgrootte, het aantal dieren of het teeltoppervlak analyseert, kan biologische landbouwbedrijven effectiever controleren - en zwarte schapen beter opsporen. Tot deze conclusie komt dr. Alexander Zorn in zijn proefschrift, die hij de Universiteit Hohenheim heeft voorgelegd. Op vrijdag 14 februari 2014 ontving hij hiervoor de onderzoeksprijs biologische levensmiddeleneconomie, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, meldt de Duitse website Proplanta.de. 

Biologische bedrijven worden regelmatig en systematisch gecontroleerd op het naleven van de voorschriften voor biologische productie. Dr. Alexander Zorn heeft in zijn proefschrift gegevens over controleposten uit Duitsland en Zwitserland geanalyseerd. Het doel van de analyse is om criteria te identificeren, die bepalen welke bedrijven voor extra controles geselecteerd moeten worden. 

Eén belangrijke factor is de wetenschapper daarbij opgevallen: wanneer een landbouwbedrijf zich in het verleden niet aan regels heeft gehouden, is het waarschijnlijk dat dit bedrijf ook in de toekomst de normen zal overtreden. Navolgende controles zijn hier daarom bijzonder zinvol. Maar ook andere factoren maken het volgens dr. Zorn zinvol om bepaalde biologische telers strikter te controleren. Een rol speelt onder andere hoe groot een bedrijf is c.q. hoeveel hectare land de teler ter beschikking heeft en of er dieren gehouden worden. 

"De complexiteit van landbouwbedrijven, de uitdagingen van de dierhouding en de bedrijfsgrootte verhogen de sanctie waarschijnlijkheid", legt dr. Zorn uit. "We kunnen dus patronen herkennen welke bedrijven met bijzondere risico's belast zijn en welke niet."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven