Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eveline Tegelaar, inkoopcoördinator Rhumveld in Rio:

"We sourcen superfoods bewust dichtbij de bron"

Tholen - Eveline Tegelaar is al twee jaar in Rio de Janeiro actief als inkoopcoƶrdinator voor Rhumveld Winter & Konijn. In verband met de BioFach is ze nu voor een periode van drie weken in Nederland. Rhumveld Winter & Konijn uit Capelle aan den IJssel is distributeur en importeur van biologische en conventionele noten, zaden en gedroogd fruit. Het bedrijf focust meer en meer op biologisch. Het afgelopen jaar is dan ook een speciale divisie voor biologisch opgezet.

Superfoods

Eveline heeft vanuit Braziliƫ veel contact met de verschillende telers in Zuid-Amerika. "Ik ga regelmatig op bezoek bij alle leveranciers in onder meer Peru, Bolivia en Chili." Rhumveld voert sinds 2012 een groot assortiment superfoods. "We hadden voor die tijd nog geen leveranciers voor superfoods. Daarom ben ik op zoek gegaan naar producenten. We sourcen deze producten bewust heel dichtbij de bron."


Eveline op het kantoor in Capelle aan den IJssel.

Niet alle superfoods zijn even eenvoudig te sourcen. Door de wereldwijd toegenomen vraag is er bijvoorbeeld een tekort aan quinoa ontstaan. De inkoopcoƶrdinator heeft de ontwikkelingen op de quinoamarkt ook op de voet gevolgd: "Er wordt inderdaad veel quinoa vastgehouden om zo de prijs op te drijven. Door de rechtstreekse contacten met de boeren hebben wij wel altijd quinoa kunnen blijven leveren. Omdat we er bovenop zitten beschikken we over de juiste marktinformatie. Hierdoor zien we dit soort ontwikkelingen aankomen en kunnen we hier op anticiperen."

Ook incaberries zijn momenteel schaars. Toch zijn deze bessen nog altijd verkrijgbaar bij Rhumveld, zij het tegen een hogere prijs. "In dit soort situaties komt het echt aan op goede connecties", aldus Eveline.

Andere mentaliteit

Ze spreekt vloeiend Spaans en Portugees, iets wat volgens haar voor de handel in Zuid-Amerika heel belangrijk is. "Het is ook echt een heel andere wereld waarin je terecht komt. Zo zijn de Brazilianen wat minder punctueel dan wij in Nederland gewend zijn. Dat was voor mij ook wel even wennen. Ik moet mijn Nederlandse collega's er ook nog regelmatig op wijzen dat hier een andere mentaliteit heerst en dat het daarom soms wat langer duurt voordat ik ergens antwoord op heb."


Eigen projecten

Eveline legt vooral contacten met bestaande bedrijven. "We zijn ook constant op zoek naar nieuwe partners om echt een goede voet aan de grond te krijgen in de markt voor superfoods." Ze geeft aan dat Rhumveld de ambitie heeft om ook in Zuid-Amerika eigen projecten op te gaan zetten. "Dergelijke projecten hebben we onder meer al opgezet in Madagaskar met betrekking tot vanille en we zien hiervoor ook zeker potentie in Zuid-Amerika. Hiermee kunnen we in de toekomst nog competitiever worden."

Voor meer informatie:

Eveline Tegelaar
Rhumveld Winter & Konijn
Rivium 1e straat 111
2909 LE Capelle aan den IJssel
010 2330900
e.tegelaar@rhumveld.com
www.rhumveld.com