Bio-KI: Meer bio-stieren op de kaart

De Stichting Biologische Veeverbetering – Bio-KI heeft de stierenkaart uit kunnen breiden tot 7 stieren. Dit jaar zijn er een 100% hoornloze Fleckvieh en een 100% MRIJ-stier bij gekomen. Begin volgend jaar wordt de kruislingstier Bio Buitenverwachting Peter (BS x HF x MRIJ, gefokt door Corneel van Rijn) aan de lijst toegevoegd. "Deze stieren zijn een mooie aanvulling, zowel in ras als in triple A code is er nu een gevarieerd aanbod. Samen vormen deze stieren een perfecte mix van robuustheid, levensproductie, hoog eiwit, melkproductie met weinig of geen antibiotica. Een type dier dat het gemiddelde biologische bedrijf nastreeft", vertelt Wytze Nauta.

Op 12 november was er een kijkdag op het MRIJ fokbedrijf Den Smitshof VOF waar de jongste Bio-KI stier Bio Bram vandaan komt. Een bedrijf met authentieke Hollandse koeien, waar 55 koeien gemolken worden. "Ik zie het liefst een stevige koe, die goed op haar benen staat en oud wordt", aldus Karin Godeschalk. "Belangrijk is dat de koeien vrijwel probleemloos melk geven. Betsie 108, de moeder van Bram doet dat al jaren. Zij is nu 16 jaar oud en onlangs aan haar twaalfde lactatie begonnen. Inmiddels heeft zij meer dan 80.000 kilogram melk gegeven. Een eigenschap die Bram wel moet doorgeven aan zijn dochters", aldus Wytze.


Bio Bram, en zijn moeder Betsie 108 zijn moeder is 16 jaar en gaf al 81.000 kilogram melk.


In 2009 werd de eerste Bio-KI stier, Opneij Wytze P ingezet via KI de Toekomst. Wytze: "Deze genetisch 50% hoornloze stier heeft voornamelijk op biologische bedrijven gebaseerd een fokwaarde voor productie gekregen. Een fokwaarde van +922 kg melk en een netto melkgeld index (Inet) van 118, welke best goed te noemen is. Deze fokwaarde is een unieke gebeurtenis in de wereld. Met Bio-KI komt er nu in Nederland een op biologische waarden gestoelde melkveefokkerij op gang. Ondanks dat men beweerde dat een biologische fokkerij niet mogelijk was, omdat er geen biologische KI stieren waren. Inmiddels hebben we 8 Bio stieren, weliswaar nog een klein aantal maar een goed begin."

In de Europese Unie komt nu de discussie op gang over richtlijnen voor biologisch uitgangsmateriaal. "In Nederland kunnen we laten zien dat er een klein begin is gemaakt met het inzetten van stieren uit het biologisch milieu. Met een diervriendelijk foksysteem, namelijk geen gebruik van hormonen en embryotransplantaties."

Voor meer informatie: bio-ki@ziggo.nl en www.biologischefokkerij.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.