"Kaas en jam zelfs meer in trek dan hagelslag"

Verantwoord ontbijt zorgt voor gespreksstof op basisscholen

Tholen - Op drie Amsterdamse basisscholen konden kinderen vrijdag 15 november genieten van een verantwoord ontbijt. Dit initiatief is ontstaan vanuit The Good Family, een platform voor jonge gezinnen die streven naar een duurzame(re) levensstijl. The Good Family hoopt dat deze actie andere ouders en scholen inspireert om de organisatie achter het Nationale Schoolontbijt op te roepen hun initiatief te verduurzamen.
 

Ontbijten op de St Janschool.

"Het was erg geslaagd", zo geeft Sharon Hesp van The Good Family aan. "Het leuke was dat de kinderen niet alleen lekker zaten te smikkelen, maar er kwamen ook hele gesprekken op gang met de kinderen over duurzaam eten. Vooral de oudere kinderen bleken toch al over de nodige kennis te beschikken. Zo vroeg één van de kinderen waarom er nog steeds zoveel plofkip gegeten wordt, terwijl er zoveel duurzame alternatieven zijn."
 

Biologische rijstwafels met jam op Basisschool de Achthoek.

Het ontbijt bestond uit gezonde, biologische, ambachtelijke en seizoensgebonden producten. De producten waren afkomstig uit de biologische en biologisch-dynamische landbouw. Biologische eetwinkel Estafette was dan ook niet voor niets één van de partners en Willem & Drees stelden biologische appelen beschikbaar. Volgens Sharon keken de kinderen wel even op bij het zien van de komkommer op hun bord. "Dat vonden ze heel gek voor bij het ontbijt en daardoor ontstond er wat verbazing." Wat haar verder opviel is dat de kaas en aardbeienjam zonder toegevoegde suikers meer in trek waren dan de hagelslag. Ook werd er veel thee gedronken. "Kinderen gingen ook combinaties maken. Er werden heel broodtaartjes met van alles er op gemaakt."
 

Ontbijt op de Kinkerbuurtschool.

Deze drie Amsterdamse scholen deden mee aan het initiatief: De Achthoek (Oost), De Sint Jan (Bos en Lommer) en de Kinkerschool in de Kinkerbuurt. "De laatstgenoemde deed onlangs ook bewust niet mee aan het Nationale Schoolontbijt omdat zij van mening waren dat dit geen gezond ontbijt was. Volgend jaar wil deze school alle leerlingen een verantwoord ontbijt aan gaan bieden. Ook veel ouders die hun kind kwamen brengen gaven aan het een goed initiatief te vinden."
 

Boterham gezond op Basisschool de Achthoek.

De deelnemende scholen zijn zelf benaderd door drie 'Good Families' die deel uitmaken van het platform. "Het platform heeft vooral een faciliterende rol gespeeld. We stimuleren de families om zelf de acties te verzinnen en zorgen dat ze steun vinden bij elkaar. We hopen dat volgend jaar meer families het initiatief zullen oppikken."

Voor meer informatie:

Sharon@thegoodfamily.nl, www.thegoodfamily.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.