Marktplaats voor boeren en burgers, Locafora, online gegaan

Eerste online Boerenmarkt van Nederland gestart in Utrecht

Op vrijdag 13 september jongstleden introduceerden de boeren van de Biologische Boerenmarkt Utrecht hun kersverse webwinkel op het, eveneens kersverse, internetplatform 'Locafora'. De Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk opende op vrijdag 13 september om 12:15 uur de eerste online boerenmarkt van Nederland op het Vredenburgplein in Utrecht. De primeur is aan de Biologische Boerenmarkt Utrecht en aan het initiatief Locafora. Locafora is het nieuwe internetplatform waar zowel boeren als burgers hun waren kunnen aanbieden. De Boerenmarkt gaat, naast haar wekelijkse reguliere markt, haar waren online aanbieden op Locafora.

Onder het motto 'lekker van dichtbij' nam de wethouder de eerste online bestelling met oogst van het boerenland in ontvangst. De biologische boeren hopen met dit web-initiatief het inkopen van biologisch eten van dichtbij voor de Utrechtenaren makkelijker te maken. Niet in de rij voor de kraam, maar vanuit je stoel boodschappen doen en snel afhalen op de markt, scheelt voor een hoop (drukbezette) mensen tijd.


Locafora afhaalpunt op de Biologische Boerenmarkt Utrecht.

Locafora

Vanaf 14 september rolt Locafora uit, eerst in de regio Utrecht, daarna in andere provincies. Kleinschalige boeren, ambachtslieden en ook burgers met zelfgemaakte producten kunnen hun lokale waren aanbieden via eigen webwinkels op Locafora. Locafora biedt naast het verkopen van smaakvolle ambachtelijke producten, ook ruimte voor het delen van interesses en liefhebberijen op het gebied van lekker lokaal eten. Het afgelopen jaar is Locafora getest met boeren van de Utrechtse markt en met boeren van het burgerinitatief 'Eten uit de Buurt' in Zutphen. Locafora is een initiatief van Stichting Van Eigen Erf samen met Afdeling Buitengewone Zaken en Kiva ecology.


De Utrechtse Wethouder Mirjam de Rijk nam de eerste online bestelling op de Boerenmarkt in ontvangst.

Snelkassa

Klanten die online bij de verschillende kraamhouders van de Boerenmarkt bestellen, halen hun boodschappen bij 1 afhaalpunt op de markt. Ze hoeven ook maar 1 keer af te rekenen voor al hun boodschappen, een soort snel kassa. Niet in de rij voor de kramen, maar vanuit je stoel boodschappen doen en snel afhalen op de markt scheelt voor een hoop (drukbezette) mensen tijd.

Kleinschalige ondernemers kunnen op Locafora direct met verkopen beginnen zonder software te hoeven aanschaffen en een eigen webwinkel laten bouwen. Het platform biedt verder verschillende betalingsopties. Locafora is niet verantwoordelijk voor de logistiek. Elke aanbieder kan op Locafora een eigen afhaal- of bezorgservice instellen. De verwachting is dat sommige aanbieders de bestellingen laten afhalen en dat anderen thuis gaan bezorgen of per post gaan leveren.


Foto Dick Boschloo: Magda Scholte en Harry van Wenum van geitenboerderij de Groote Stroe verkopen hun kaas op de Biologische Boerenmarkt Utrecht en via Locafora.

Nieuwe aanpak markt

Locafora (www.locafora.nl) is mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN en het ministerie van EL&I. Ondernemers van de biologische boerenmarkt Utrecht (www.boerenmarktutrecht.nl) en het Netwerk Biologisch Goed Van Eigen Erf (www.vaneigenerf.nl) werken mee aan de ontwikkeling van Locafora in de praktijk. Met de online aanpak willen de boeren en tuinders nieuwe doelgroepen bereiken en de drempel voor het kopen van biologisch eten verlagen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.