Dubbele reiniging en ontsmetting door vogelgriep in Italië

Op donderdag 15 augustus 2013 is bij een bedrijf in Ostellato (provincie Ferrara) in Italië hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de H7-variant. Hoogpathogene vogelgriep is zeer besmettelijk en geeft ziekteverschijnselen en sterfte onder pluimvee. Om verspreiding van de ziekte te voorkomen heeft Italië maatregelen genomen. Aanvullend op deze maatregelen is in Nederland een dubbele reiniging en ontsmetting verplicht.

Situatie Italië

Het betreft een bedrijf met 128.000 leghennen. Het bedrijf is vrijdag 16 augustus geruimd. De Italiaanse overheid heeft een beschermingsgebied (3 km) en een toezichtsgebied (10 km) ingesteld. Binnen deze gebieden is een vervoersverbod ingesteld voor levend pluimvee en hun producten.


Extra reiniging en ontsmetting vervoermiddelen

In Nederland gaat bij een bevestiging van hoogpathogene vogelgriep in een ander land direct de maatregel in dat vervoermiddelen met broedeieren of pluimvee die in het besmette land zijn geweest, bij terugkeer in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan in een geregistreerde wasplaats. Binnen 24 uur na binnenkomst moet de vervoerder een bewijs overleggen aan de NVWA. Vooralsnog zijn er geen risicovolle transporten met dieren tussen Nederland en Italië geweest.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.