"Oogst opslaan voor later past niet bij hun werkwijze"
Boerenfluitjes bezoekt BD-druivenkwekerij in Den Hoorn
"Als ik aan kom lopen zie ik de kassen en bedenk me dat het pittig warm zal zijn. Buiten is het al een graad of 30. Ik word ontvangen door Hilde. Zowel Arnold als Hilde stammen af van een geslacht van druiventelers. Ze hebben in hun kas 14 serre's en in totaal 1500 druivenbomen. Ook is er een klein gedeelte van de kas waar perziken, nectarines en abrikozen groeien. Ik had de laatste abrikoos. Zo, vers van de boom. Dat is zo heerlijk!"
"Tijdens de lunch leggen Arnold en Hilde uit waarom ze biologisch-dynamisch werken en dat ze op deze manier een zo natuurlijk mogelijk product willen kweken. De oogsttijd is maar een korte periode en daar moet je van genieten. Oogst opslaan voor later en het bijvoorbeeld met de Kerst verkopen past niet bij hun werkwijze. Door te kiezen voor vroege en late tafeldruif rassen, zeven in totaal, is er een langere oogstperiode die eind augustus begint."
Hilde en Arnold Jansen in de kas.
"Ze maken van hun druiven sap maar tafeldruiven zijn andere rassen dan wijndruiven. Een ander groot verschil tussen wijndruiven en tafeldruiven is dat tafeldruiven gekrent moeten worden. Krenten is het er uit halen van de te kleine druifjes zodat de grote de kans krijgen goed door te groeien. Dit gebeurt met een schaartje omdat op de druiven van nature een mooie witte waas zit en dit word door handen beschadigd, dit is heel arbeidsintensief. Druivenstammen kunnen heel oud worden."
"In een wat lager model oude kas met witkalk aan de buitenkant stonden stammen van 30 jaar oud waar mooie druiven aan hingen van het ras Gros Maroc."
"Op het erf stonden ook allerlei fruitbomen en -struiken zoals, tonneboer (pruim van een oud ras), Japanse wijnbes, vijgen en diverse soorten peren en appelen. Ik keek mijn ogen uit. Eind augustus begint de oogst, ik zou maar eens gaan kijken, zeer de moeite waard!"
Voor meer informatie: www.boerenfluitjes.nl
Bron: Boerenfluitjes
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-06 VS: Verkoop biologische citrus daalt
- 2023-06-06 "Dat juist Marloe en Raymond de BD-aspergeteelt omarmd hebben, past goed bij hun eigenzinnige karakter"
- 2023-06-06 Boer Ayoub bezoekt bio-fruitteler Wil Sturkenboom
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"