Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-cider centraal tijdens twee proeverijen

Brits & Cider is hot in Nederland. Én biologisch natuurlijk. Én het is eindelijk zomer. Vandaar dat er aanstaande zaterdag en maandag twee ciderproeverijen op het programma staan. Zaterdag 13 juli is er een proeverij bij Bert's Bierhuis in de Utrechtse Twijnstraat. Maandagavond (15 juli) is er bovendien een Cider & Spijs Proeverij in het bekende Amsterdamse proeflokaal In de Wildeman. Beide proeverijen starten om 18:00 uur en duren tot ongeveer 20:00 uur.

Centraal op beide proeverijen staan de ciders en perry (perencider) van het Engelse echtpaar Susie en Ivor Dunkertons. Zij werken al meer dan 30 jaar strikt biologisch en met oude ciderappelrassen. In het Engelse Herefordshire, nabij Wales, zorgen zij dat er behalve de ciderproductie ook voor diversiteit bij hun boerenhoeve. Susie is bijvoorbeeld een fervent tuinier en verbouwt ook kruiden en groente. Een paar decennia geleden ontsnapte zij met haar man uit het drukke Londense leven en zegden zij hun journalistieke baan op om het pure leven van het platteland op te zoeken. Het was eerst de bedoeling om een kleine veestapel te houden, tot hun oog viel op een aantal ciderbomen die op het pas aangeschafte land stonden. De rest is geschiedenis.


Van de Dunkertons zijn de Black Fox en de Premium Organic Cider het bekendst. Dit zijn blends van 5-8 soorten ciderappelen.

Daarmee wordt een mooie balans opgebouwd. Vergelijk het met een fles rode wijn uit de Bordeaux-streek. Die bestaat ook uit meerdere druivenrassen. Er zijn ook single varietals. Die worden alleen gebotteld als ze 'op zichzelf kunnen staan'. Nu voorradig zijn de biologische Court Royal, Breakwells Seedling en Browns Organic. Ook zo'n grillig product is de perencider (heet in Engeland: perry) van Dunkertons. Deze rijpt soms bijna twee jaar voordat die op de fles kan.

Aanmelden kan via [email protected] of 06 33774430. De ciderproeverij in Utrecht kost 25 euro per persoon, die van Amsterdam gaat per cider-spijs-combinatie (5 euro per combi).

Kijk voor meer informatie op www.ciderwinkel.nl.
Publicatiedatum: