Bio-cider centraal tijdens twee proeverijen
Centraal op beide proeverijen staan de ciders en perry (perencider) van het Engelse echtpaar Susie en Ivor Dunkertons. Zij werken al meer dan 30 jaar strikt biologisch en met oude ciderappelrassen. In het Engelse Herefordshire, nabij Wales, zorgen zij dat er behalve de ciderproductie ook voor diversiteit bij hun boerenhoeve. Susie is bijvoorbeeld een fervent tuinier en verbouwt ook kruiden en groente. Een paar decennia geleden ontsnapte zij met haar man uit het drukke Londense leven en zegden zij hun journalistieke baan op om het pure leven van het platteland op te zoeken. Het was eerst de bedoeling om een kleine veestapel te houden, tot hun oog viel op een aantal ciderbomen die op het pas aangeschafte land stonden. De rest is geschiedenis.
Van de Dunkertons zijn de Black Fox en de Premium Organic Cider het bekendst. Dit zijn blends van 5-8 soorten ciderappelen.
Daarmee wordt een mooie balans opgebouwd. Vergelijk het met een fles rode wijn uit de Bordeaux-streek. Die bestaat ook uit meerdere druivenrassen. Er zijn ook single varietals. Die worden alleen gebotteld als ze 'op zichzelf kunnen staan'. Nu voorradig zijn de biologische Court Royal, Breakwells Seedling en Browns Organic. Ook zo'n grillig product is de perencider (heet in Engeland: perry) van Dunkertons. Deze rijpt soms bijna twee jaar voordat die op de fles kan.
Aanmelden kan via info@ciderwinkel.nl of 06 33774430. De ciderproeverij in Utrecht kost 25 euro per persoon, die van Amsterdam gaat per cider-spijs-combinatie (5 euro per combi).
Kijk voor meer informatie op www.ciderwinkel.nl.