Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Yarrah koopt al haar grondstoffen zelf in

Yarrah Organic Petfood BV doet verslag van bezoek aan bio-zeewierproducent

In deze tijd waarin Iers vlees uit Polen blijkt te komen en de gemiddelde consument met steeds meer wantrouwen een etiket bestudeert, is het zaak om als bedrijf precies te weten waar de ingrediënten vandaan komen.

Yarrah Organic Petfood BV koopt al haar grondstoffen zelf in. Om te garanderen dat hetgeen op het etiket staat ook daadwerkelijk in het product zit, bezoekt de kwaliteitsmanager van Yarrah minimaal één keer per jaar de eigen leveranciers. Zo verwerkt Yarrah bijvoorbeeld biologisch zeewier in diverse producten. Arthur Hartman, de kwaliteitsmanager, reisde afgelopen week naar Ierland om met eigen ogen te zien dat het biologische zeewier ook daadwerkelijk aan alle regels voldoet.

Arthur: "De leverancier heet Arramara Teo en is de enige zeewierfabrikant in Ierland, die biologisch gecertificeerd is door de 'Irish Organic framers and Growers Association' (IOFGA). Het bedrijf zit in de Connemara, het westelijke deel van het Ierse graafschap Galway."



Arthur geeft aan dat er in totaal ongeveer 220 mensen bij Arramara Teo werken, waarbij de functie van zeewiermanager wel behoorlijk in het oog springt. "Een zeewiermanager bepaalt waar, wanneer en hoeveel zeewier er gesneden mag worden. Ter plekke wordt er op gelet dat niet de gehele plant wordt afgesneden; circa 20 centimeter moet aan de rots blijven zitten, zodat de plant weer voldoende kan aangroeien. Ook wordt niet overal tegelijkertijd geoogst: door dit rotatiesysteem wordt er op een duurzame manier geoogst."

"Het type zeewier welke geoogst wordt is 'Ascophyllum nodosum'. Dit groeit in overvloed aan de westkust van Ierland; een indicatie dat het water zeer schoon is. Bij binnenkomst wordt het geoogste zeewier gewassen, gesneden, gedroogd en gaat het nog door een zeer fijne zeef. Daarna wordt het zeewier geïnspecteerd en krijgt elke lading een specifiek lotnummer. Dit lotnummer is zeer belangrijk voor de gehele traceerbaarheid: het nummer staat namelijk ook op de verpakking van het zeewier en geeft aan waar en wanneer het zeewier geoogst is. Zo weten wij precies wat we ingekocht hebben en wat we in onze producten verwerken."



Naast de eigen strenge controle van Arramara Teo, vindt er ook in Nederland nog een belangrijke controle plaats. Elke geproduceerde batch zeewier wordt standaard in Nederland door TLR onderzocht op zware metalen (Organic en Inorganic Arseen), dioxines en PCB's.

Feitje: 4 Ton geoogste “natte” zeewier levert ca. 1 Ton gedroogde zeewier op.
Publicatiedatum: