
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Bestuurswisseling en onderzoek naar consumentengedrag tijdens ledenvergadering BioNederland
- "Ik vorm mijn bedrijf liever om tot bos dan tot traditioneel landbouwbedrijf"
- Kenari noten klaar voor entree op de Europese markt
- "Nóg meer eisen maken Landbouwakkoord een illusie"
- Planten- en warenmarkt bij Het Blauwe Huis in Ruinerwold
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Yarrah koopt al haar grondstoffen zelf in
Yarrah Organic Petfood BV doet verslag van bezoek aan bio-zeewierproducent
Yarrah Organic Petfood BV koopt al haar grondstoffen zelf in. Om te garanderen dat hetgeen op het etiket staat ook daadwerkelijk in het product zit, bezoekt de kwaliteitsmanager van Yarrah minimaal één keer per jaar de eigen leveranciers. Zo verwerkt Yarrah bijvoorbeeld biologisch zeewier in diverse producten. Arthur Hartman, de kwaliteitsmanager, reisde afgelopen week naar Ierland om met eigen ogen te zien dat het biologische zeewier ook daadwerkelijk aan alle regels voldoet.
Arthur: "De leverancier heet Arramara Teo en is de enige zeewierfabrikant in Ierland, die biologisch gecertificeerd is door de 'Irish Organic framers and Growers Association' (IOFGA). Het bedrijf zit in de Connemara, het westelijke deel van het Ierse graafschap Galway."
Arthur geeft aan dat er in totaal ongeveer 220 mensen bij Arramara Teo werken, waarbij de functie van zeewiermanager wel behoorlijk in het oog springt. "Een zeewiermanager bepaalt waar, wanneer en hoeveel zeewier er gesneden mag worden. Ter plekke wordt er op gelet dat niet de gehele plant wordt afgesneden; circa 20 centimeter moet aan de rots blijven zitten, zodat de plant weer voldoende kan aangroeien. Ook wordt niet overal tegelijkertijd geoogst: door dit rotatiesysteem wordt er op een duurzame manier geoogst."
"Het type zeewier welke geoogst wordt is 'Ascophyllum nodosum'. Dit groeit in overvloed aan de westkust van Ierland; een indicatie dat het water zeer schoon is. Bij binnenkomst wordt het geoogste zeewier gewassen, gesneden, gedroogd en gaat het nog door een zeer fijne zeef. Daarna wordt het zeewier geïnspecteerd en krijgt elke lading een specifiek lotnummer. Dit lotnummer is zeer belangrijk voor de gehele traceerbaarheid: het nummer staat namelijk ook op de verpakking van het zeewier en geeft aan waar en wanneer het zeewier geoogst is. Zo weten wij precies wat we ingekocht hebben en wat we in onze producten verwerken."
Naast de eigen strenge controle van Arramara Teo, vindt er ook in Nederland nog een belangrijke controle plaats. Elke geproduceerde batch zeewier wordt standaard in Nederland door TLR onderzocht op zware metalen (Organic en Inorganic Arseen), dioxines en PCB's.
Feitje: 4 Ton geoogste “natte” zeewier levert ca. 1 Ton gedroogde zeewier op.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-09 Verzekeraars AgriVer en BFAO willen gaan fuseren
- 2023-06-08 Bestuurswisseling en onderzoek naar consumentengedrag tijdens ledenvergadering BioNederland
- 2023-06-07 "Bijdrage geleverd aan plaatsbepaling biologische landbouw"
- 2023-06-02 EWS Group locatie Oosterhout Skal-gecertificeerd
- 2023-06-02 Feestelijke opening bij bijna 200-jarig familiebedrijf Simon Lévelt in Haarlem
- 2023-06-01 Flevosap viert dertigjarig bestaan met feestelijk actiejaar
- 2023-06-01 Organto boekt eerste kwartaal 9,7% winst
- 2023-05-31 Heerlijkheid Mariënwaerdt verkozen tot meest romantische kasteel
- 2023-05-30 Ramon Alcedo nieuwe directeur van Fairtrasa Peru
- 2023-05-26 FNV stapt teleurgesteld uit IMVO Convenant Voedingsmiddelen
- 2023-05-26 In memoriam Harmen Peters
- 2023-05-24 Koen Regout nieuwe CEO van Brandt & Levie
- 2023-05-19 KoRo haalt 20 miljoen euro extra op bij investeerders
- 2023-05-15 Internationaal Primeur-magazine nu online beschikbaar
- 2023-05-12 "Het mooiste was voor mij de biologische tak"
- 2023-05-11 "Ik verwacht dat de wil om biologisch te eten doorgroeit"
- 2023-05-11 Voets Specialiteiten meldt overname activiteiten Foodelicious
- 2023-05-11 Jeroen Kiers vertrekt als CEO van Ausnutria
- 2023-05-11 Joannusmolen neemt Sore en Love my Veggies over
- 2023-05-10 Twee jubilarissen bij TerraSana