Nieuw op de markt in Veenendaal: biologische boerderijkaas

Kaashandel Daalderkaas heeft zaterdag 8 juni voor het eerst biologische boerderijkazen verkocht. Leendert Slokker van Daalderkaas vertelt hoe dit tot stand is gekomen: "Eindelijk... Wat hebben we lang gezocht naar een goed product. Vaak dachten we een goede te hebben, maar dan mankeerde er wel weer wat aan. De volgende was te droog een derde te klein van model, en zo ging het al ruim een jaar. Maar eindelijk, na veel bezoeken aan boerderijen, kaasmakerijen, veel proeven, ruiken, kneden, nog eens proeven enzovoorts, hebben we een product gevonden waar we met recht trots op kunnen zijn. Biologische boerderijkaas. Het gaat om 100% biologische kaas met een smaakbeleving die niet onder doet voor een kaas uit de midden-Beemster polder. Kaas waar je van kunt genieten en waar je iedere keer weer een plakje van wilt."


André van Houwelingen en Leendert Slokker op het bedrijf BioKaas Kinderdijk. Rechts een foto van de kraam van Daalderkaas op de zaterdagmarkt in Veenendaal.

Over welke kaas gaat het dan?

Het gaat over de kaas van boer André van Houwelingen van BioKaas Kinderdijk in Alblasserdam. "Deze boer werkt helemaal volgens het bio-principe. Dus weilanden zonder kunstmest of chemische gewasbeschermingsmiddelen. De koeien blijven zo lang mogelijk buiten om hun tijd zoveel mogelijk te besteden in de vrije natuur. Alleen in de wintertijd en bij slecht weer blijven de dames van boer André binnen. Ook voor de voeding van de koeien wordt alleen biologisch voedsel gebruikt. Dit houdt in dat er alleen biologisch hooi van eigen weilanden of van collega biologische boeren wordt gevoerd. Daarnaast vormt maïs een belangrijk bestanddeel. Uiteraard worden preventieve middelen zoals antibiotica ten alle tijd vermeden. De nieuwe aanwas is dan van jongs af aan vrij van niet natuurlijke stoffen. Natuurlijk is de hygiëne bij boer André helemaal in orde. Het stremsel wat gebruikt wordt, is de zogenaamde microbieel plantaardige versie waardoor deze kazen tevens door vegetariërs genuttigd kunnen worden. Al de producten en processen van boer André zijn Skal gecontroleerd en gecertificeerd en mogen daarom zowel het Nederlandse EKO-keurmerk, als het Europese keurmerk dragen."Daalderkaas is er trots op een breed assortiment te mogen gaan verkopen. Van jong tot oud, geitenkaas, schapenkaas, alles in diverse smaakvarianten. Vanaf zaterdag 8 juni is deze biologische kaas te koop op de markt bij Daalderkaas in het centrum van Veenendaal. Kijkt u ook eens op de site van boer André: www.biokaaskinderdijk.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven