Studenten maken bioplastic van afvalwater Marsfabriek

Hoe Sjakie-en-de-chocoladefabriek wil je het hebben: het chocoladebruine, zoet geurende afvalwater van de Marsfabriek in Veghel voedt bacteriën die bioplastic maken. Het plastic wordt vervaardigd in een testfabriek op een hoekje van het fabrieksterrein. Studenten Casper Borsje en Jelmer Tamis van de TU Delft zwaaien hier de scepter. Ze gebruiken ongeveer een procent van de 'chocoladerivier' die vol zit met suikers en de vettige zuren waar de bacteriën van smullen.

Als het Borsje en Tamis lukt om het bioplastic voor een marktconforme prijs te maken, gaat Mars het gebruiken voor zijn wikkels. En misschien kan de andere 99 procent van het afvalwater dan worden ingezet voor plastic voor bouwproducten. Daartoe moet de productie echter nog wel wat worden opgeschroefd, want momenteel kost het plastic nog 8 euro per kilo (tegen 2 euro voor traditioneel plastic).

Bron: Cobouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.