"Echt een must omdat een zuivelproducent nogal wat stroom verbruikt"

Zonnepanelen geïnstalleerd bij Geitenboerderij Vliek

Tholen - Bij Geitenboerderij Vliek in Ambt-Delden zijn onlangs zonnestroominstallaties aangelegd op de daken van de geitenstallen. Hiermee gaat het bedrijf zelf groene stroom produceren. "In 2003 hebben we nieuwe schuren gebouwd op ons pachtbedrijf op het landgoed Twickel. Beiden staldaken zijn gelegen op het zuiden en daarom erg geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Aangezien je als zuivelproducent nogal wat stroom verbruikt, wilde ik van begin af aan al panelen laten installeren. Ik ben blij dat dit nu gerealiseerd is", vertelt bio-geitenhouder Pieter Vliek.Pieter had zich voor de tweede gezamenlijke inkoopronde van LTO Noord ingeschreven. De Triodos Bank heeft dit project gefinancierd. Ook ontvangt hij steun van de Triodos Bank voor de realisatie van dit project. "De meest groene energie blijft toch de energie die je zelf opwekt. Daarom wilde ik dit per se realiseren. Ik doe al een paar jaar prettig zaken met GreenChoice. Dit werkt erg fijn. De energie die je opwekt en afneemt wordt aan het eind van het jaar volledig gesaldeerd."

Er zijn 180 zonnepanelen op de daken geïnstalleerd. "Hiermee kunnen we per jaar 40.000 kilowattuur aan energie opwekken. Daarmee worden we volledig zelfvoorzienend. En mochten we onverhoopt wat energie te kort komen, dan leggen we er gewoon nog wat panelen bij."Pieter investeert volop in de verdere verduurzaming van zijn geitenhouderij. "Vorig jaar hebben we hierin de eerste stap gezet. De vacuümpomp van de melkmachine is nu frequentiegestuurd. Hierdoor besparen we 30% energie bij het melken."

Producten

Geitenboerderij Vliek produceert al jarenlang biologische geitenmelk en –yoghurt in 0,5 literpakken voor de Nederlandse natuurvoedingswinkels. Tot 2002 werd alle melk zelf verwerkt. Tegenwoordig wordt ongeveer de helft van de melk aan Bettinehoeve geleverd. In Nederland verloopt de afzet via Udea, Vroegop-Windig/Kroon en Estafette Odin. Ook levert de geitenboerderij producten aan groothandels in Italië, Tsjechië en Frankrijk. "Dit werkt heel goed, ik hoef me helemaal niet bezig te houden met het transport." Vroeger verwerkte Pieter de melk ook tot onder meer feta, kwark en kaas. "Dit werd me op een gegeven moment echter te veel. Dit was ook qua infrastructuur niet meer te doen."


Biologisch

De geitenboerderij is sinds 1991 biologisch gecertificeerd. "Vooral de manier van boeren sprak me aan. En dan met name de wijze waarop omgegaan wordt met de grond. Als we in de toekomst 9 miljard mensen willen gaan voeden is het essentieel om op een goede manier met de bodem om te gaan."

Voor meer informatie:

Pieter Vliek
Geitenboerderij Vliek vof
Dashaarsweg 1
7495 VH Ambt-Delden
06 22062374
Pieter@geitenboerderijvliek.nl
www.geitenboerderijvliek.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.