Kruidenrijk grasland draagt bij aan biodiversiteit, diergezondheid en maatschappelijk acceptatie

Er is een hernieuwde belangstelling voor kruiden in graslanden, zo bleek tijdens de themadag 'Grasland, goed gekruid is beter!' die op woensdag 14 november georganiseerd werd door het Praktijknetwerk 'Natuurlijk' kruidenrijk gras voor de veehouderij in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Weide- en Voederbouw (NVWV). Conclusie van de dag: kruidenrijke graslanden als vorm van functionele agrobiodiversiteit kunnen een rol vervullen op (melk)veebedrijven voor gezonde voeding, maar ook bijdragen aan een duurzame en maatschappelijk geaccepteerde veehouderij.

Ruim 60 belangstellende meldden zich op deze themadag bij CAH Vilentum Hogeschool in Dronten. Het publiek bestond uit een mix van agrariërs, onderzoek & adviseurs, onderwijs, natuurorganisaties, beleid en bedrijfsleven. Na een korte inleiding van dagvoorzitter Wim Schippers (www.aardewerkadvies.nl) op het thema van de dag gaf Rob Geerts van Wageningen UR Plant Research International de aftrap. Als projectleider van het Praktijknetwerk en ervaringsdeskundige wat betreft ontwikkeling van kruidenrijk grasland, gaf Rob in zijn presentatie een historisch overzicht van de ontwikkeling van graslanden in Nederland over de laatste eeuw. Daarna ging hij dieper in welke graslandtypen en kruiden interessant zijn voor de veehouderij als het gaat om mineralenvoorziening en gezondheid. Tenslotte liet hij zien hoe kruidenrijk graslanden in de praktijk gerealiseerd kunnen worden.

Daarna was het de beurt aan Hein Korevaar, collega van Rob Geerts en teamleider Multifunctioneel Landgebruik. Hein ging in zijn presentatie met de titel 'Beheer, productie en gebruik' onder andere op basis van veldproeven, in op bemesting en beheer en de verschillen in voederwaardekwaliteit tussen kruidenrijke vegetaties en gras gedomineerde vegetaties. Ook de inpassing van dit type ruwvoer op bedrijfsniveau kwam in zijn presentatie aan de orde.

Wim Govaerts en Hessel Agema deelden hun ervaringen vanuit de praktijk met de aanwezigen. Wim Govaerts (Adviesbureau Wim Govaerts & Co) toonde in zijn zeer amusante presentatie met als titel: Grasklaver met kruiden in Vlaanderen, ervaringen uit onderzoek en praktijk voederwaardecijfers (vooral met betrekking tot mineralen en spoorelementen) uit mineralenonderzoek aan ruwvoer afkomstig van kruidenrijke graslanden in Vlaanderen.

Hessel Agema begon zijn bijdrage met het vertonen van een kort filmpje over Weidevogelboerderijen van Vogelbescherming, waar zijn bedrijf er één van is. De titel van zijn presentatie was: Koe en natuur: een bloeiende combinatie. Het bedrijf van Hessel is hét voorbeeld dat gezonde, economische bedrijfsvoering en agrarisch natuurbeheer goed samen kunnen gaan.

Voor meer informatie: Rob Geerts, Wageningen UR Plant Research International

Bron: www.verantwoordeveehouderij.nl via bioKennis

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven