Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Persen vanaf 75 kilo, gegarandeerd alleen sap van eigen oogst"

Mobipers nu ook Skal-gecertificeerd

Tholen - Mobipers is sinds deze zomer (5 juni) officieel door Skal gecertificeerd als biologische bereider. Daardoor is het ook voor biologische telers mogelijk om hun bio-gecertificeerde appelen en peren door Mobipers te laten persen. "We hebben hierin geïnvesteerd omdat we al veel klanten hadden die zelf Skal-gecertificeerd waren. Dit is een dienst naar hen toe. Van teelt tot sap kan het hele proces daardoor gecertificeerd worden", vertelt Melissa den Beer Poortugael. Zij is in 2007 samen met haar man Rudolf Jan begonnen met het persen van fruit.


De mobiele appelpers op locatie

Mobipers beschikt over een mobiele appelpers die door Melissa gekscherend de 'fabriek op wielen' wordt genoemd. Ook heeft het echtpaar een volwaardige sapperserij ingericht in de monumentale vloedschuur van Boerderij de Rit in Zoelen (zie onderstaande foto). "We trekken er gemiddeld vier dagen per week op uit om op locatie te persen. Dit gebeurt zowel voor bedrijven als voor particulieren."Melissa geeft aan dat ook kleinschalige telers dankzij Mobipers hun appel- en/of appel-perensap kunnen vermarkten. "Men kan vanaf 75 kilo appelen laten persen. We garanderen ook dat hiervoor alleen gebruik gemaakt wordt van de eigen appelen van de teler. Dat is ook een belangrijke voorwaarde van onze klanten: ze willen alleen sap dat gemaakt is van appelen van hun eigen oogst."

Klanten kunnen dit ook met eigen ogen zien. "De meeste nieuwe klanten willen er de eerste keer graag zelf bij zijn en even kijken hoe het gaat. Dat moedigen wij alleen maar aan. Je mag het hele proces bij ons zien, er echt met de neus bovenop staan. Het proces duurt ook niet heel lang, gemiddeld is het persen in drie kwartier klaar. Op een drukke dag ontvangen we zo'n 150 man. Dit zijn vaak ook particuliere telers die er een gezinsuitje van maken."


Rudolf Jan heeft zelf de verschillende componenten verbonden

Mobipers is door het hele land actief. "We persen van Groningen tot in Zeeuws-Vlaanderen. En er komen mensen vanuit het hele land naar Zoelen om gebruik te maken van onze vaste pers. Vaste klanten leveren vaak gewoon de kisten aan en komen later het sap weer ophalen. Zij vertrouwen er op dat wij er niks aan toevoegen."

Start

Het idee is bij toeval ontstaan. Melissa heeft zelf acht appelbomen in de tuin en was daar heel druk mee. "Wel vond ik het zonde dat ik uiteindelijk een aanzienlijke hoeveelheid appelen weg moest gooien, simpelweg omdat ik er geen bestemming voor had. Het was immers niet mogelijk om slechts een paar kistjes appelen te laten persen. We besloten hiermee zelf aan de slag te gaan nadat diverse mensen aangaven hier ook behoefte aan te hebben. Bij de verdere uitrol van het concept hebben we steun gehad van onder meer Landschapsbeheer Zeeland en Gelderland."

Melissa is blij dat zij en haar man met Mobipers bijdragen aan het in stand houden van hoogstambomen. "De stimulatie van de aanplant van hoogstambomen is een mooi initiatief en wij zorgen ervoor dat de appelen ook een bestemming krijgen."


Noten

Mobipers kreeg ook vaak de vraag of ze ook noten konden persen. "Hier zagen we wel iets in en daarom zijn we in de leer geweest bij Franse oliepersers om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Anderhalf jaar geleden hebben we een oude olijfoliepers gekocht en deze omgebouwd tot onze eigen notenpers. Hiermee persen we hazelnoot en walnoot. Dit is echt uniek in Nederland." Ook de notenpers is Skal-gecertificeerd.

Voor meer informatie:

Melissa den Beer Poortugael
Mobipers
Retsezijstraat 6
4011 JP Zoelen
06 54625850
[email protected]
www.mobipers.nl