Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

MamaGreen: Bezorgde ouders doen oproep aan politici

"Politici, zorg dat ik goed voor mijn kind kan zorgen. Geef me als ouder een veilige en gezonde keus." Met deze vraag gaat een coalitie van bezorgde ouders, duurzame ouderorganisaties, -retailers onder de naam MamaGreen op woensdag 21 november naar Den Haag om namens de Sint 'groene en gifvrije' presentjes aan te bieden aan Tweede Kamerleden van verschillende partijen. Hiermee willen ze hun zorg uiten over nog altijd toegestane schadelijke- en hormoonverstorende stoffen in producten en voeding die bedoeld zijn voor kinderen.

Ook ontvangen de politici de eerste versie van het MamaGreen magazine, dat diezelfde avond om 20:00 uur online gepresenteerd zal worden. Een uniek groen lifestyle magazine voor zwangeren, mama's en papa's in spé en jonge ouders met een optimistische en informerende toon: Wat kun je doen om een veilige en gezonde omgeving voor je kinderen te creëren?

Positieve actie

Met deze actie uiten de ouders op een positieve manier hun zorg over schadelijke stoffen in producten voor kinderen. WECF – een internationaal netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties - ondersteunt de actie met haar informatiecampagne Een Veilig Nest, waarmee ze het publiek informeert over de huidige internationale discussie inzake blootstelling van met name kinderen en vrouwen aan lage doses hormoonverstorende stoffen, zogeheten EDCs, via voeding en consumentenproducten. Vooral tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte zijn kinderen namelijk uitermate gevoelig voor toxische invloeden.
 

'Politiek, laat Nederland voorop lopen op dit onderwerp en niet achterop op andere landen'

De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) bracht onlangs een rapport uit over de potentiële schade aan de ontwikkeling van kinderen door blootstelling aan hormoonverstorende stoffen en de gezondheidseffecten in hun latere leven. Ook de Europese Commissie riep de lidstaten onlangs op om productveiligheid extra onder de aandacht te brengen van consumenten, in het bijzonder de meest kwetsbare groep consumenten, zoals kinderen en zwangere vrouwen. In de landen om ons heen worden mede hierdoor hormoonverstorende chemicaliën meer en meer verboden. Was Bisfenol A al verboden in Frankrijk en Denemarken, vanaf 1 januari zal het ook in België verboden zijn voor gebruik in verpakkingen voor kindervoedsel. Helaas lijkt het onderwerp in Nederland nog niet op de politieke agenda te staan.

Sascha Gabizon, directeur van WECF, zegt: "Het verbaast ons dat in Nederland nog zo weinig aandacht is voor deze relatie tussen blootstelling aan hormoonverstorende stoffen en de stijging van chronische ziekten. Want het onderwerp is internationaal zeer actueel. Inmiddels werkt de Europese Commissie aan nieuwe criteria voor hormoonverstorende stoffen. In het Europees parlement wordt gewerkt aan een rapport erover." WECF is dan ook van mening dat product- en milieunormering meer afgestemd zou moeten worden op de meest kwetsbare schakel: jonge kinderen. De blootstelling aan toxische stoffen neemt de laatste jaren toe terwijl we nog te weinig weten over de cocktail- noch over de langetermijneffecten. De normen zijn nu nog vaak vastgesteld op gezonde volwassenen.

Lancering online Mama Green magazine

Om ouders een gezonde en veilige keuze te kunnen bieden wordt op 21 november, 's avonds op 20:00 uur online het gratis magazine Mama Green gelanceerd voor zwangeren en ouders met kinderen tot 1 jaar. Het magazine is optimistisch en informerend. Volg @MamaGreenNL op twitter zodat je de lancering niet mist. Het is het einde van een dag die in het teken staat van duurzame initiatieven voor kinderen; 's middag om 15:00 uur wordt tijdens een speciale ceremonie de Groene Giraf voor meest duurzame kinderdagverblijf van het jaar uitgereikt via een live stream.

De dag & het magazine worden ondersteund door een breed palet aan duurzame ouderorganisaties en retailers als BabyBeGood, Green Jump, de Groene Giraf en Ecomama.

Voor meer informatie: www.wecf.eu en www.eenveilignest.nl
Publicatiedatum: