Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'De aarde zal weer vruchtbaar zijn' is enthousiast ontvangen

Het boek 'De aarde zal weer vruchtbaar zijn – verhalen van landbouwpioniers' is met enthousiasme ontvangen. In dit boek beschrijft Ellen Winkel de levensverhalen van een tiental gedreven pioniers, die zich sinds 1924 voor de opbouw van de biologisch-dynamische landbouw in Nederland hebben ingezet.



Het boek werd afgelopen donderdag 8 november tijdens het congres Levende Landbouwcultuur ter gelegenheid van 75 jaar BD-Vereniging gepresenteerd (zie foto hieronder). Veel biologisch-dynamische boeren en tuinders die hierbij aanwezig waren, vertelden hoe leuk en belangrijk ze het vonden dat de geschiedenis van hun beweging op deze persoonlijke manier is opgetekend. Maar ook buiten eigen BD-kring werd het boek opgepikt: Vara's Vroege Vogels besteedde er aandacht aan in de aflevering van 11 november.



Deze reportage werd gemaakt op de pastinaak-akker van Loverendalebedrijf Ter Linde, het oudste BD-bedrijf van Nederland. Hier vertellen auteur Ellen Winkel en akkerbouwer Maarten Guépin over het boek en over de BD-landbouw in het algemeen. Ellen legt uit wat het betekent als je een boerderij ziet als een levend wezen. "Een levend wezen moet gezond zijn. Je kijkt niet puur naar de opbrengst van de gewassen, maar ook naar de hagen op het bedrijf, naar de bijen die een belangrijke functie vervullen en naar goede compost. Voor een gezonde bodem is het belangrijk om die op een goede manier te voeden. Zo kom je tot een mooi, samenhangend, levend landbouwsysteem."

Dit werd mooi geïllustreerd toen Maarten met een riek enkele pastinaken uit de grond stak: het stikte van de regenwormen. "Regenwormen zijn onze vriendjes", zei Maarten.

Klik hier om het fragment te beluisteren.
Publicatiedatum: