Knoflookolijven, heksenkaas en een stukje natuurlijk brood, op de markt op het Haarlemmerplein is het volgende week smikkelen en smullen. Op woensdag 3 oktober organiseren de kooplieden tijdens de Week van de Smaak een proeverij die tot 's avonds laat duurt. Voor iedereen die van lekker - en toevallig ook biologisch - eten houdt.
Robin van Wechem: "De biologische markt op het Haarlemmerplein is ook een culinaire markt, met veel kennis over lekker eten, dus het leek ons logisch om iets te doen met de Week van de Smaak", vertelt Daphne Schilder van broodkraam Le Perron enthousiast. "Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te weten waar hun eten vandaan komt en kiezen daarom voor biologisch."
Twee jaar geleden sloegen de marktmensen de handen ineen en organiseerden een proeverij. Schilder: 'Dat was een groot succes. Normaal gesproken staat de markt tot een uur of vijf, half zes, net te vroeg voor mensen die uit hun werk komen. Die konden nu alsnog van onze producten genieten.'
Volgens olijven- en tapenademan Hamza Jermoumi wordt het dit jaar weer hartstikke leuk. "Er komen een barbecue en een oesterbar, en de groentemannen gaan pompoensoep maken. Wij gaan broodjes met allerlei heerlijke tapenades weggeven." Hij hoopt wel op mooi weer, want met regen is er niets aan.
Ook Ria Janmaat van kaasboerderij Janmaat staat elke woensdag op de markt. Om in het thema van de Week van de Smaak te blijven, presenteert ze de kaas met stukjes aardappel. En behalve de boerentruffelkaas en de Graafdijker blauwaderkaas, laat ze mensen kennismaken met heksenkaas, een herfstig smeersel met allerlei kruiden.
Hoewel slechts de helft van de producten biologisch moet zijn om op de markt te mogen staan, verkopen de meeste stallen wel voornamelijk biologische producten. Le Perron heeft alleen maar brood zonder kleur-, geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen en ook kaasboerderij Janmaat werkt biologisch. "Wij verhitten de melk niet voordat we er kaas van maken en onze koeien staan de hele zomer buiten", zegt Ria Janmaat. Voor Jermoumi is het niet mogelijk om volledig biologisch te zijn. "Ons assortiment is gewoon te groot. Sommige olijven zijn wel biologisch, maar je moet toch je kar vullen. En smaak is ook heel belangrijk."
De proeverij op het Haarlemmerplein is op woensdag 3 oktober van 16:00 tot 20:00 uur.
Bron: Dichtbij.nl - Amsterdam-Centrum

Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
- Eosta overgenomen door Anders Invest
- In huisstof op boerderijen zitten grote aantallen bestrijdingsmiddelen, blijkt uit nieuw onderzoek
- Recall mayonaise vanwege fout op het etiket
- "Gaat de basisprijs niet omhoog, dan is dit, vrees ik, de laatste generatie lokale telers"
- "Vanaf maandagmorgen is het helemaal losgegaan op de uienmarkt"
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-01 Boerenzoon verbindt consument, telers en boeren via website
- 2023-01-30 Tweede Oogst-winkel opent in Woerden
- 2023-01-23 Crisp neemt maaltijdbox De Krat over
- 2023-01-17 Streekplein: biologische parels van eigen erf
- 2023-01-12 "Momenteel krijg ik veel vraag naar biobrood"
- 2023-01-12 Groenteman Jos van der Lee rondt zijn prijzen naar beneden af
- 2023-01-10 3PointBox ontwikkelt oplossing voor onbemande verkooppunten
- 2023-01-06 Extra geld in het laatje voor natuurvoedingswinkel dankzij pakketpunt
- 2023-01-04 Biologisch aanbod in Oostenrijk in een oogopslag
- 2023-01-03 Drukte bij ZustainaBox na jaarwisseling zeker nog niet voorbij
- 2022-12-23 Reken de echte prijs van je kerstmaaltijd uit
- 2022-12-23 Wetswijzigingen voor detailhandel per 1 januari 2023
- 2022-12-21 Tool berekent het landgebruik van individuele voedingskeuzes
- 2022-12-16 Korte ketens: de (on)mogelijkheden in de Nederlandse food- en agrisector
- 2022-12-14 Maaltijdbox-vergelijking: Consumentenbond geeft Ekomenu 10 sterren
- 2022-12-09 In 'Out of Office' bouwen mensen met een burn-out stal om tot hoevewinkel bij bio-boerderijen
- 2022-11-17 "De gestegen kosten zijn niet meer terug te verdienen"
- 2022-11-07 Leefbaarheid in gevaar door druk op winkels
- 2022-11-07 "Nog steeds meer omzet dan voor de pandemie"
- 2022-11-02 Duurzaam verpakte fruitmanden voor retail en bio-Navelina’s voor de sappers