Woensdag 3 oktober

Uitgebreide proeverij op biologische markt Haarlemmerplein

Knoflookolijven, heksenkaas en een stukje natuurlijk brood, op de markt op het Haarlemmerplein is het volgende week smikkelen en smullen. Op woensdag 3 oktober organiseren de kooplieden tijdens de Week van de Smaak een proeverij die tot 's avonds laat duurt. Voor iedereen die van lekker - en toevallig ook biologisch - eten houdt.

Robin van Wechem: "De biologische markt op het Haarlemmerplein is ook een culinaire markt, met veel kennis over lekker eten, dus het leek ons logisch om iets te doen met de Week van de Smaak", vertelt Daphne Schilder van broodkraam Le Perron enthousiast. "Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te weten waar hun eten vandaan komt en kiezen daarom voor biologisch."

Twee jaar geleden sloegen de marktmensen de handen ineen en organiseerden een proeverij. Schilder: 'Dat was een groot succes. Normaal gesproken staat de markt tot een uur of vijf, half zes, net te vroeg voor mensen die uit hun werk komen. Die konden nu alsnog van onze producten genieten.'

Volgens olijven- en tapenademan Hamza Jermoumi wordt het dit jaar weer hartstikke leuk. "Er komen een barbecue en een oesterbar, en de groentemannen gaan pompoensoep maken. Wij gaan broodjes met allerlei heerlijke tapenades weggeven." Hij hoopt wel op mooi weer, want met regen is er niets aan.

Ook Ria Janmaat van kaasboerderij Janmaat staat elke woensdag op de markt. Om in het thema van de Week van de Smaak te blijven, presenteert ze de kaas met stukjes aardappel. En behalve de boerentruffelkaas en de Graafdijker blauwaderkaas, laat ze mensen kennismaken met heksenkaas, een herfstig smeersel met allerlei kruiden.

Hoewel slechts de helft van de producten biologisch moet zijn om op de markt te mogen staan, verkopen de meeste stallen wel voornamelijk biologische producten. Le Perron heeft alleen maar brood zonder kleur-, geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen en ook kaasboerderij Janmaat werkt biologisch. "Wij verhitten de melk niet voordat we er kaas van maken en onze koeien staan de hele zomer buiten", zegt Ria Janmaat. Voor Jermoumi is het niet mogelijk om volledig biologisch te zijn. "Ons assortiment is gewoon te groot. Sommige olijven zijn wel biologisch, maar je moet toch je kar vullen. En smaak is ook heel belangrijk."

De proeverij op het Haarlemmerplein is op woensdag 3 oktober van 16:00 tot 20:00 uur.

Bron: Dichtbij.nl - Amsterdam-Centrum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven