Afgelopen zondag is bij een temperatuur van 28 graden Celsius de hop door 400 vrijwilligers geoogst. Brouwmeester Jan-Willem den Hartog en hopteler Roger Wouters spreken van zeer succesvolle oogst: "De ecologische hop is een sterke plant geworden en de hopbellen zien er prima uit. We hopen dan ook dit najaar met deze aromahop de eerste Gulpenerbieren te brouwen." Op zondag is er ruim 1,5 hectare hop geoogst. De resterende 1,5 hectare hop wordt vandaag geoogst door medewerkers van de brouwerij.

Om de oogst te vieren is er naast de hop-proeftuin (0,5 hectare) een oogstdankfestival georganiseerd waar zeker 4000 mensen op af zijn gekomen. Zij konden daar genieten van de muziek, diverse bierproeverijen, kunstwerken, streekproducten en demonstraties van onder andere een broodbakker, schapendrijver en valkenier.

Het volledige festival is bemenst door vrijwilligers van het verenigingsleven van Reijmerstok, die op deze manier een centje bij konden verdienen voor hun vereniging.


De nieuwe biologische bieren van Gulpener.

Hans Wiegel

Hans Wiegel nam de Gouden Hopbel in ontvangst voor zijn inzet voor de verrijking van de Nederlandse biercultuur. "Brouwers zijn altijd vrolijk en opgewekt. Het was echt een genot om naar de vergaderingen toe te gaan", zegt Wiegel. Terugkijkend op 28 jaar biergeschiedenis wijst hij erop dat in de sector een enorme schaalvergroting heeft plaatsgevonden. "Vroeger had bijna elk dorp in Brabant en Limburg een eigen brouwerij. Toen ik net begon zat ik nog met een pater uit een trappistenklooster aan de tafel. Later zijn die brouwerijen allemaal opgenomen in grote internationale concerns."

Gerarduswandeling

De Gerarduswandeling die door het Klooster Wittem werd georganiseerd is druk bezocht. Zeker 100 wandelaars meldden zich in Wittem waar zij onder leiding van geestelijk leider Henk Erinkveld een inspirerende wandeling hebben gemaakt naar de hoptuinen in Reijmerstok.

Gulpener Duim

De Gulpener Duim is dit jaar uitgereikt aan de vrijwilligersorganisatie IVN Vijlen/Vaals.

Piet Paulusma

De zonnige, geslaagde hopoogst werd afgesloten met opnames van Piets Weerbericht. Piet Paulusma reisde speciaal voor dit unieke evenement af van Friesland naar Reijmerstok en nam een vrolijk weerbericht op. Piet heeft beloofd volgend jaar weer te komen.

Kijk voor meer informatie op www.gulpener.nl, op Facebook of volg Gulpener op twitter.