Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Krijgt vandaag Waddengoud keurmerk

Witte aalbes klaar om het Waddengebied te veroveren

Cranberry's kennen we. Duindoornbessen zijn een stuk minder bekend. En Witte aalbessen? Ja, die kent vrijwel niemand, echter als het aan Ale en Fenna Havenga van biologisch landbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen ligt, komt hier snel verandering in. De teler van witte aalbessen krijgt vandaag (vrijdag 29 juni) het Waddengoud keurmerk voor zijn bessen en de wijnen, siropen en sappen die hij ervan laat maken. Hiermee hoopt hij zijn witte aalbesproducten straks nog meer aan de man te brengen in het hele Waddengebied.


Witte aalbessen

Ale en Fenna Havenga hebben zo'n 4000 witte aalbesstruiken, die zij op biologische wijze verbouwen. De witte aalbes, ook wel witte bes genoemd, is nauw verwant met de rode bes, zijn veel bekendere broer. Met een speciale machine oogst hij de bessen in juli. Alle witte bessen gaan naar verwerkers in de Waddenregio die er witte wijn (Blanka), siroop en sap van maken. Tot nu toe verkoopt Havenga zijn producten vooral in Groningen. Zo schenkt sterkok Dick Soek zijn Blankawijn in restaurant de Piloeresmaborg in het Groningse Den Ham. "Nu ik het Waddengoud streekkeurmerk mag gebruiken op de producten hoop ik dat mijn witte aalbesproducten meer afzetpunten krijgen ook buiten de provincie. Mijn producten komen dan in beeld bij andere Waddengoud gecertificeerde handelsbedrijven, zodat het makkelijk wordt voet aan wal te krijgen in andere delen van het Waddengebied en wellicht daarbuiten", aldus Ale Havenga.


Ale Havenga oogst witte aalbessen

Het biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud doet de 64-jarige Ale Havenga naast een rentmeesterkantoor dat hij runt. De akkerbouw is zeker geen hobby, maar een tweede baan naast het rentmeesterschap. Naast witte aalbessen, verbouwt hij via het 'speltproject Pieterburen en omstreken' sinds 2007 ook spelt. De spelt gaat naar Molen Joeswert in Feerwerd die het oergraan maalt. Bakkerij Peters in Leens maakt er brood, koek en koekjes van. Ook wordt er in de Waddenregio Speltbier van gebrouwen. Tevens verbouwt Havenga bieslook, grasklaver, baktarwe en winterpeen. Alle gewassen van Landgoud vanaf vrijdag Waddengoud gecertificeerd.


Blanka wijn

Stichting Waddengroep, eigenaar keurmerk Waddengoud, vindt het belangrijk dat er nu ook steeds meer 'echte' streekproducten van het Hogeland komen. "Als je aan het Waddengebied denkt, denk je al gauw aan het Werelderfgoed Waddenzee en de Waddeneilanden, maar de Waddenkust hoort er natuurlijk absoluut bij. Het is daarom goed dat steeds meer bedrijven op het Hogeland Waddengoud gecertificeerd worden, zodat er steeds meer dwarsverbanden tussen bedrijven in de Waddenregio tot stand kunnen komen. Dit stimuleert de regionale economie", aldus Harm Evert Waalkens, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Waddengroep.
Publicatiedatum: