Cranberry's kennen we. Duindoornbessen zijn een stuk minder bekend. En Witte aalbessen? Ja, die kent vrijwel niemand, echter als het aan Ale en Fenna Havenga van biologisch landbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen ligt, komt hier snel verandering in. De teler van witte aalbessen krijgt vandaag (vrijdag 29 juni) het Waddengoud keurmerk voor zijn bessen en de wijnen, siropen en sappen die hij ervan laat maken. Hiermee hoopt hij zijn witte aalbesproducten straks nog meer aan de man te brengen in het hele Waddengebied.
Witte aalbessen
Ale en Fenna Havenga hebben zo'n 4000 witte aalbesstruiken, die zij op biologische wijze verbouwen. De witte aalbes, ook wel witte bes genoemd, is nauw verwant met de rode bes, zijn veel bekendere broer. Met een speciale machine oogst hij de bessen in juli. Alle witte bessen gaan naar verwerkers in de Waddenregio die er witte wijn (Blanka), siroop en sap van maken. Tot nu toe verkoopt Havenga zijn producten vooral in Groningen. Zo schenkt sterkok Dick Soek zijn Blankawijn in restaurant de Piloeresmaborg in het Groningse Den Ham. "Nu ik het Waddengoud streekkeurmerk mag gebruiken op de producten hoop ik dat mijn witte aalbesproducten meer afzetpunten krijgen ook buiten de provincie. Mijn producten komen dan in beeld bij andere Waddengoud gecertificeerde handelsbedrijven, zodat het makkelijk wordt voet aan wal te krijgen in andere delen van het Waddengebied en wellicht daarbuiten", aldus Ale Havenga.
Ale Havenga oogst witte aalbessen
Het biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud doet de 64-jarige Ale Havenga naast een rentmeesterkantoor dat hij runt. De akkerbouw is zeker geen hobby, maar een tweede baan naast het rentmeesterschap. Naast witte aalbessen, verbouwt hij via het 'speltproject Pieterburen en omstreken' sinds 2007 ook spelt. De spelt gaat naar Molen Joeswert in Feerwerd die het oergraan maalt. Bakkerij Peters in Leens maakt er brood, koek en koekjes van. Ook wordt er in de Waddenregio Speltbier van gebrouwen. Tevens verbouwt Havenga bieslook, grasklaver, baktarwe en winterpeen. Alle gewassen van Landgoud vanaf vrijdag Waddengoud gecertificeerd.
Blanka wijn
Stichting Waddengroep, eigenaar keurmerk Waddengoud, vindt het belangrijk dat er nu ook steeds meer 'echte' streekproducten van het Hogeland komen. "Als je aan het Waddengebied denkt, denk je al gauw aan het Werelderfgoed Waddenzee en de Waddeneilanden, maar de Waddenkust hoort er natuurlijk absoluut bij. Het is daarom goed dat steeds meer bedrijven op het Hogeland Waddengoud gecertificeerd worden, zodat er steeds meer dwarsverbanden tussen bedrijven in de Waddenregio tot stand kunnen komen. Dit stimuleert de regionale economie", aldus Harm Evert Waalkens, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Waddengroep.
Abonneren
Vacatures
- Coördinator backoffice
- Accountmanager industrie (internationaal)
- Assistent-Bedrijfsleider met doorgroei tot Operationeel manager
- Junior productspecialist biologische kruiden
- Avonturier / Zelfstandig recruiter
- Accountmanager
- Senior AGF Pricing Specialist
- Sales Support
- Quality Assurance Manager
- Senior / junior inkoper bloemen
Top 5 - gisteren
- Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- Waarom loopt Nederland achter op buurlanden in biologische teelt?
- Lidl opent haar nieuwste duurzame distributiecentrum in Almere
- Agroforestry op de BioVelddag 2022
- Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met ware impact van voedingskeuzes
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
Krijgt vandaag Waddengoud keurmerk
Witte aalbes klaar om het Waddengebied te veroveren
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-12 Gouden medaille voor Ur-Pilsener, zilver voor Oertarwe blond
- 2022-05-06 SodaStream breidt uit met biologische fruitsmaken
- 2022-05-05 "Onze kokosazijn is zeker iets bijzonders"
- 2022-05-04 Nu ook pils in blik van De Leckere
- 2022-05-02 Kombucha microdrinks hebben 90% kleinere CO2 footprint
- 2022-04-28 Nieuwe variant limonadesiroop Agropošta: Citroengras & gember
- 2022-04-28 Statiegeld ontvangen via supermarktapp
- 2022-04-26 Roompot schenkt voortaan alleen duurzame wijnen
- 2022-04-22 Binnenkort in de bio-winkels: Dr. Antonio Martins Suco
- 2022-04-14 "100% biologisch koffie- en thee-assortiment moet lukken"
- 2022-04-08 Nieuw: Ginger Turmeric Pineapple in fles van 0,75 liter
- 2022-03-30 Sri Lankaanse theepluksters verdienen eerlijk salaris dankzij thee-abonnement
- 2022-03-30 Isola Bio introduceert 2 eiwitrijke granendranken
- 2022-03-24 Gaat de koninklijke familie bio-wijn maken op Koningsdag?
- 2022-03-23 Frankrijk nu wereldwijd grootste producent biologische wijnen
- 2022-03-22 Sapinca wint World Food Innovation Award voor 'best drink'
- 2022-03-21 Molenhof Talks ontving Camille Depuydt van 'Pajottenlander'
- 2022-03-18 Bio-softdrink Razzle maakt de stap naar Nederland
- 2022-03-16 Drie nieuwe zomerbieren
- 2022-03-15 Nieuw Lokale Helden bier van Gulpener: Oertarwe Blond