"Zomeravondbijeenkomsten "Koecomfort: Als het aan de koe ligt, kiest ze..."

In de maand augustus organiseer de MVA in samenwerking met Cowhouse 'Care for cows' Zomeravondbijeenkomsten met als thema:

Koecomfort: Als het aan de koe ligt kiest ze...
 
De avond op locatie bij een boerenbedrijf is bestemd voor melkveehouders met bestaande stallen of met nieuwbouwplannen.

Aanleiding voor de bijeenkomsten

Bij een gezonde koe hoort een gezonde en comfortabele leefomgeving. Een comfortabele leefomgeving is een leefomgeving waarin de koe zoveel mogelijk haar natuurlijke gedrag kan vertonen. Een randvoorwaarde voor een gezond en productief leven. Op veel melkveebedrijven is het koecomfort nog te optimaliseren. Soms met minimale (financiële) inspanning. Ook voor veehouders die bezig zijn met nieuwbouwplannen is het belangrijk om te weten aan welke eisen een koecomfortabel ligboxconcept moet voldoen.

Doelen

In een (avond)bijeenkomst zal in worden gegaan op de ideale ligplaats van de koe. Aan welke eisen moet een ligplaats voldoen om de koe voldoende ruimte te bieden haar natuurlijke gedrag te laten vertonen? Er zal getoond worden hoe je aan het gedrag van de koeien kunt afleiden of de ligplaats voldoet aan deze eis. Er worden handvatten aangereikt om bij bestaande bouw met behulp van aanpassingen zo veel mogelijk het koecomfort te optimaliseren. Ook wordt informatie gegeven hoe bij nieuwbouw de juiste keuzes gemaakt kunnen worden om te komen tot het meest ideale ligboxconcept.

Uitvoering

De bijeenkomst begint met de theorie rond de maatvoering. Een camera legt het koeverkeer in 24 uur op het gastbedrijf vast. Deze film wordt tijdens de bijeenkomst versneld weergegeven. Natuurlijk is de avond zoals alle Melkvee Academie-avonden interactief en leren deelnemers niet alleen van de expert van Cowhouse, maar kan men ook zelf het koeverkeer observeren en zien en meten wat de ideale boxmaat en boxbedekking is voor koeien om snel de gaan liggen en te gaan staan.

De avonden zijn verspreid over het land in de maand augustus. Zodra de exacte data en locaties bekend zijn, worden deze via www.melkveeacademie.nl en de Melkvee Academie nieuwsbrief bekend gemaakt. Daarna kan men zich aanmelden.

Bron: BioConnect

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven