Collefrisio: biologische wijnen uit de Abruzzen
Na een aantal jaren gewerkt te hebben voor de plaatselijke coöperatie, besloten Antonio Patricelli en Amadeo de Luca in 2007 een eigen wijnbedrijf op te richten onder de naam 'Collefrisio'. Samen met hun ouders die voornamelijk werkzaam zijn in de wijngaarden, besloten zij vanaf het begin om biologisch te werken op een wijngaardareaal van 55 hectaren. Van dit areaal zijn 35 hectaren in eigen bezit en houden zij de supervisie over nog eens een twintigtal hectaren.
De wijngaarden zijn verdeeld over drie locaties. De eerste wijngaard ligt in de Moro vallei (12 hectare), die loopt vanuit het Maiella gebergte naar de kust. Deze vallei kent een uniek microklimaat, waarbij de luchtstromen vanuit de zee en het Maiella gebergte elkaar treffen in deze vallei. Hierdoor is er sprake van regelmatige temperatuurswisselingen. Ook is de winery gelegen in deze vallei, voorzien van alle moderne vinificatie faciliteiten. De tweede wijngaard is de 'Morrecine' wijngaard (12 hectare) in de heuvels tussen Ortona en Tollo. De derde wijngaard is de 'Giuliano Teatino' wijngaard (11 hectare) aan de voet van het Maiella gebergte in de Venna vallei.
Tachtig procent van de aanplant is Trebbiano en Montepulciano. Daarnaast zijn er ook nog Pecorino en Falanghina druiven aangeplant. De opbrengst per hectare is aanzienlijk lager dan gemiddeld in deze regio. Dit levert zeer geconcentreerde wijnen op met een duidelijke reflectie van het 'terroir'.
Klik hier voor meer informatie over de wijnen van Collefrisio.