“De beste dokter staat in de keuken”

'Weten van (h)eerlijk eten' toe aan derde druk

Vandaag rolt de derde druk van het boek Weten van (h)eerlijk eten van de pers. Het boek staat vol 'kennis, om je gezondheid positief te beïnvloeden'. De eerste druk van het boek was binnen tien dagen uitverkocht. Met de tweede druk zijn nu in totaal bijna 4000 boeken verkocht in drie maanden tijd.

De schrijfster van het boek, Rineke Dijkinga, heeft een eigen praktijk in het Groningse Sellingen als orthomoleculair- en natuurgeneeskundige. Ze koos er vorig jaar voor om – naast haar praktijkwerk en de workshops die ze verzorgt - een boek te schrijven: "In mijn praktijk komen veel mensen die gezondheidsklachten hebben door verkeerde voeding. Ik kan de vraag naar voedingsadviezen niet meer aan. Met mijn boek kan ik een veel breder publiek bereiken dan me tot nu toe gelukt is."Gezondheid

In Weten van (h)eerlijk eten draait het vooral om het gezondheidsaspect. Iets dat volgens Rineke bij biologisch voedsel nogal eens onderbelicht blijft: "We hebben het over het effect op het milieu, het dierenwelzijn en de omgeving, maar zelden over het effect op onze gezondheid. Vitaliteit en gezondheid hebben echter alles te maken met het binnenkrijgen van de juiste moleculen als vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, sporen en koolhydraten. Biologisch voedsel heeft veel stoffen in zich die de gezondheid bevorderen."

Als voorbeeld haalt Rineke de samenstelling van biologische pesto aan: "Biologische pesto bevat veel meer gezonde vetzuren en beschermende stoffen dan gangbare pesto. Opvallend is dat chemische middelen die gebruikt worden om gewassen te beschermen er voor zorgen dat het gewas juist zijn beschermende stoffen verliest. In het boek is er daarom bewust voor gekozen om bij de recepten aan te geven dat om de juiste stoffen binnen te krijgen, biologische ingrediënten nodig zijn."


Rineke: "Naast zeer gezonde vetten bevat avocado ook glutamine. Dit stofje is belangrijk voor onze darmen, lever, onze spieren en niet te vergeten voor een gezond brein."

Culinair

Met haar boek wil Rineke ook laten zien dat biologisch eten heel smaakvol kan zijn: "Orthomoleculair koken (zorgen voor de juiste moleculaire stoffen) is super culinair. Je kookt op deze manier met heel veel kruiden en specerijen en veel groenten en daarmee kan je je eten erg lekker klaarmaken. En je bewijst je gezondheid een grote dienst." De natuurgeneeskundige vindt het jammer dat het gebruik van kruiden en specerijen steeds vaker verdwijnt uit de Hollandse keuken: "Deze natuurlijke ingrediënten maken van je maaltijd je medicijn. De Griekse filosoof Hippocrates wist het al: "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding."

Deel 2

Dat haar eerste boek zo'n behoefte aan kennis over goede, gezonde en lekkere voeding dekt, heeft Rineke doen besluiten om halverwege 2013 met haar volgende boek te komen: "In Weten van (h)eerlijk eten deel 2 zal de focus meer liggen op andere gezondheidsproblemen als botontkalking, ontstekingen en breinproblematiek. (In deel 1 ligt de nadruk heel erg op preventie, overgewicht, darmklachten en hart en vaatziekten). Ook hiervoor zijn genoeg stoffen in ons voedsel te vinden die gezondheid bevorderen. Een Chinees gezegde zegt: "De beste dokter staat in de keuken". Deze uitspraak vormt de basis van mijn werk."

Voor meer informatie:

Rineke Dijkinga
Borgerschapenweg 8
9551 XD Sellingen
0599 323096
rinekedijkinga@hetnet.nl
www.weten-van-heerlijk-eten.nl
www.rinekedijkinga.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.