André benadrukt dat het van belang is om niet te gaan speculeren. "We moeten eerst de feiten weten. Skal voert op dit moment onderzoek uit naar goederenstromen afkomstig van de verdachte bedrijven naar ons land. Daar hebben ze hooguit een week voor nodig. Dan weten we of er ook Nederlandse bedrijven slachtoffer zijn. Skal moet razendsnel met duidelijkheid komen, het biologische bedrijfsleven heeft ongelooflijk veel last van deze situatie."
De fraude betreft niet-gecertificeerde goederen die als biologisch op de markt gebracht zijn. Het gaat niet om vervuilde producten die gevaar opleveren voor de consument. "Uit de continue BIOKAP-controles zijn voor zover ik weet ook geen bijzonderheden gebleken. Je ziet hoe belangrijk controle is, door een partij die niet alleen gecertificeerd is maar bij voorkeur ook geaccrediteerd. Vertrouwen is mooi, controle nog beter."
Gevolgen
De gevolgen van de mogelijke fraude zijn al merkbaar in de sector. Volgens André wordt momenteel door afnemers de druk opgevoerd om te bewijzen dat producten die ze kopen inderdaad biologisch zijn."Als er niet snel duidelijkheid komt, wordt die druk groter. Dan zullen de producenten continu moeten gaan garanderen dat zij hier niet bij betrokken zijn. Logisch, geen winkel wil van zijn klanten het verwijt krijgen dat er een biologische prijs betaald moet worden voor een geheel of gedeeltelijk niet-biologisch product. Relevant is wel dat uit het door Skal bekendgemaakte lijstje lijkt dat het vooral om ruwe grondstoffen gaat. De fraude betreft dus geen kant-en-klaarproduct in de supermarkt of natuurvoedingswinkel."