Rudy Rabbinge neemt afscheid als hoogleraar Duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid. Frénk van der Linden en Pieter Webeling maken samen met hem de balans op. Hoe staat de wereld ervoor na veertig jaar Rabbinge? Ook zijn visie op biologische landbouw kwam in het gesprek aan bod.
Veel mensen geloven heilig in biologische landbouw. Waarom voert u daar een kleine oorlog tegen?
Rabbinge verontwaardigd: "Dat doe ik helemaal niet! Sterker: ik was in Nederland de eerste die op een proefbedrijf biologische landbouw introduceerde. Dat was al in de jaren zeventig! Later gaf ik als hoogleraar studenten de vrijheid om zich in deze tak te specialiseren, terwijl er niet eens een leerstoel was."
Maar u roept ook dat de biologische landbouw ten onrechte claimt de wereld te kunnen voeden: "Je moet geen taboes leggen op kunstmest, bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie. Als je daar toch voor kiest, gaat dat ten koste van vrijwel alle natuur omdat je veel meer grond nodig hebt."
Rabbinge: "Precies. Voor het milieu hoef je dus niet biologisch te eten. Voor de wereldvoedselvoorziening is het funest en voor je gezondheid is het ook niet beter. Het is zelfs riskant om dierlijke mest op groente te gooien, dat hebben we nu waarschijnlijk weer gezien met de EHEC-bacterie. Waarom kiezen mensen dan toch zo expliciet voor biologische landbouw? Omdat een hoop dingen gewoon niet rationeel zijn. Zo drinken velen ook bronwater uit flessen, terwijl water uit de kraan objectief gezien beter is én vijfduizend keer goedkoper."
In feite zegt u: biologische landbouw is zelfbevrediging.
Rabbinge: "Ja, maar als mensen daar nou lol in hebben en gelukkig van worden, ben ik de laatste die ze dat wil ontnemen."
Bron: Dit is een deel van het interview met Rabbinge dat deze maand verscheen in alumnimagazine Wageningen World.
Abonneren
Vacatures
"Hoogleraar Rudy Rabbinge: "Voor het milieu hoef je niet biologisch te eten"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Rigoni di Asiago neemt meerderheidsbelang in Ambrosiae
- 2023-09-22 Bram Moeskops treedt aan als directeur van FiBL Europa
- 2023-09-21 Pit&Pit breidt uit naar Duitsland
- 2023-09-19 Tuin de Es krijgt het Groene Lintje
- 2023-09-19 Zonnecarport met dubbelfunctie op Landgoed de Olmenhorst
- 2023-09-18 Bioboerderij 't Schop viert Eeuwfeest met honderden bezoekers
- 2023-09-15 Organic Flavour Company neemt Teamasters over
- 2023-09-12 Uit de oude doos: Volkert Engelsman van Eosta
- 2023-09-11 Nieuw veiligheidsplan na brand in Grasdrogerij Hartog in Lambertschaag
- 2023-09-11 Swinkels Family Brewers uitgeroepen tot 'Sustainable brewery of the year'
- 2023-09-11 "Kwaliteit is absoluut niet zwart-wit"
- 2023-09-11 Biokaas Kinderdijk in Alblasserdam gaat door na faillissement
- 2023-09-06 Duurzame Sealife - Onderwater Wereld speelgoedset verkozen tot Speelgoed van het Jaar
- 2023-09-06 Ook Italiaans bedrijf finalist in categorie "Beste bio-teler"
- 2023-09-05 ABZ De Samenwerking en Klein Hekkelder samen verder
- 2023-09-05 Grasdrogerij Hartog wederom getroffen door brand
- 2023-09-04 In memoriam Joop Wantenaar
- 2023-09-04 "Er zijn nog heel wat oude graanrassen die we nog niet eten"
- 2023-09-01 De Food100 van 2023: deze 100 voorlopers verduurzamen het Nederlandse voedselsysteem
- 2023-09-01 "Wij willen onze klanten ondersteunen tijdens deze moeilijke tijden"