Gezocht: Boeren zonder opvolger & jonge boeren zonder bedrijf om op te volgen

Het is voor jongeren niet standaard meer om het bedrijf van de ouders over te nemen. Jongeren leren steeds vaker door en vinden vervolgens een baan buitenshuis. In 2008 had 31 procent van alle landbouwbedrijven al een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder en geen opvolger. In de toekomst zal dit percentage naar verwachting alleen maar toenemen. Om ervoor te zorgen dat de bedrijven zonder opvolger niet hoeven te stoppen, is NAJK bezig met het ontwikkelen van een digitaal trefpunt waar ondernemers zonder opvolger en potentiële agrarische ondernemers zonder een ouderlijk bedrijf met elkaar in contact worden gebracht. Op deze manier kan een bedrijf toch worden voortgezet.

Het digitale trefpunt moet vanaf oktober te vinden zijn op de bedrijfsovernameportal (www.bedrijfsovernameportal.nl) van NAJK. Op deze site is verder veel informatie te vinden rondom alle zaken die bij een bedrijfsovername aan de orde komen. Een plek waar overdragers en potentiële overnemers met elkaar in contact kunnen komen, past dan ook prima op de bedrijfsovernameportal. Het trefpunt gaat in op de personen die een bedrijf willen overdragen of overnemen, omdat er een persoonlijke klik moet zijn tussen beide partijen. Het is tenslotte een forse stap om een samenwerking aan te gaan met als doel het bedrijf over te dragen. Dit zal dan ook nog enige jaren vergen, maar NAJK hoopt met een trefpunt de mensen met elkaar in contact te brengen, zodat er ook een toekomst kan zijn voor bedrijven zonder opvolger.

Voor dit trefpunt is NAJK nog druk op zoek naar potentiële overnemers en naar ondernemers die geen opvolger hebben. Het is de bedoeling dat beide partijen een persoonlijke boodschap op het trefpunt plaatsen. Door overnemers en overdragers op één plek weer te geven, kan men in contact met elkaar komen. Het is de bedoeling dat het trefpunt in oktober gepresenteerd wordt aan de buitenwereld en dat er dan al enkele mensen zich hebben aangemeld. Dus ben jij die enthousiaste jongen die altijd al boer wou worden of ben jij die ondernemer die geen opvolger heeft en het voortbestaan van zijn bedrijf zeker wil stellen? Meld je dan nu aan!

Neem voor meer informatie of voor opgave contact op met Auke Age de Jong: adejong@najk.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven