Kwaliteit, smaak en herkomst
De Provincie Overijssel steunt dit project omdat zij de biologische landbouw op haar gronden beschouwt als voortrekker van verduurzaming van de gehele landbouw. Zij ziet graag dat de kwaliteitsproducten die hier uit voortkomen hun weg naar meer consumenten vinden. Daarbij valt te denken aan een grote variatie aan groenten, meel van granen uit het Vecht‐ en IJsseldal, aardappelen (de Sallandse Pieper) tot en met Vechtdalvlees en bijvoorbeeld zuivel uit de Weerribben.Onderzoek toont aan dat klanten bij de speciaalzaak een bovengemiddelde interesse hebben in de kwaliteit, smaak en herkomst van hun eten plus de wijze waarop dat wordt geproduceerd. 'Biologisch van dichtbij' scoort bij deze klanten goed, maar het aanbod is in de meeste speciaalzaken nog beperkt. De campagne 'Het beste van (biologische) Overijsselse bodem, met oog voor detail' hoopt hier verandering in te brengen.
De campagne, uitgevoerd door de stichtingen Van Eigen Erf en Vriendelijke Keukens, sluit goed aan bij de 'missie' van de landelijke Week van de Smaak: het zo breed en aansprekend mogelijk 'op de kaart zetten' van alle lekkere, eerlijke en duurzame producten van Nederlandse bodem. Het samenvallen van de start van de campagne met de Week van de Smaak is dan ook geen toeval.