Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-tomatensap voedzamer dan sap van conventionele tomaten

Sap van biologisch geteelde tomaten bevat een hoger gehalte aan bio-actieve polyfenolen dan sap dat gemaakt is van conventioneel geteelde tomaten. Dit blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in 'Food Chemistry'. Het gaat om hogere niveaus van fenolische verbindingen, zoals ferulinezuur, 'caffeic'-zuur, chlorogeenzuur en dicaffaoylquinic-zuur.

"Er blijken wezenlijke verschillen te zitten in de bio-actieve componenten van biologische en conventioneel geteelde tomaten. Dit is nog niet eerder uit onderzoek gebleken."

De onderzoekers verklaren de verschillen door de grotere natuurlijke weerstand van de biologische tomatenplanten. "Wanneer planten groeien met behulp van kunstmatige voedingsstoffen, verliezen ze hun natuurlijke weerstandsmechanismen. Dit kan leiden tot minder weerstand tegen ziekten en een lager gehalte aan vitaminen en mineralen. Uit deze studie is gebleken dat de biologische teeltwijze een positief effect heeft op twaalf fenolische bestanddelen en de antioxidante werking van tomatensap."

Publicatiedatum: