Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Beleving van de boeren proef je terug in de wijn"

Vin naturel: echte Franse plezierwijn zonder sulfiet

Tholen – Michiel ter Heide is wijnimporteur met een eigen winkel in Amsterdam. Hij verkoopt speciale wijnen, de zogenaamde 'vin naturel'. "Deze manier van wijn maken is heel sterk in Frankrijk. De boeren volgen de natuurlijke processen en grijpen zo min mogelijk in. Omdat de wijnbouwers de natuur het werk laten doen, ontstaat volgens de wijnhandelaar een zeer gevarieerde smaakexpressie." De 'vin naturel' is in tegenstelling tot veel biologische wijnen vrij van sulfiet. "Veel mensen weten niet dat aan de meeste biologische wijnen ergens in het proces sulfiet toegevoegd wordt. Dit zou de houdbaarheid van de wijnen verlengen, maar dit is volgens mij een misvatting."


Ruim aanbod in de winkel van Vleck Wijnen

Michiel heeft erg veel contacten met Franse wijntelers. "Ik heb inmiddels een goede naam opgebouwd in Frankrijk.” Er is geen tussenhandel: de wijn komt rechtstreeks van de boer in Frankrijk in de winkel aan de Eerste Helmerstraat in Amsterdam terecht. "Ik ken alle wijnboeren persoonlijk, met de meesten ben ik zelfs goed bevriend. Het zijn leuke mensen. Dat de 'vin naturel' echt een plezierwijn is, komt in deze bezoekjes ook duidelijk naar voren." Deze goede band is belangrijk. "De wijnen worden heel zorgvuldig geproduceerd, daarom moeten ze ook op een zorgvuldige manier verkocht worden. Anders kan je net zo goed pindakaas verkopen."


Met deze kaartjes licht Michiel de herkomst en de smaak van de wijnen toe

Smaakverschil

De wijnimporteur staat duidelijk helemaal achter het concept. Hij benadrukt dat de bijzondere beleving van de wijnboeren terug te proeven is in de smaak. "Je proeft hoe er gewerkt wordt op het domein, dat is het mooie." Ook het ontbreken van sulfiet zorgt voor smaakverschil. "Nog geen mespuntje sulfiet in de wijn maakt de smaak al heel verschillend. Dit voel je ook in je lichaam. Ik heb bijvoorbeeld nooit katers, behalve als ik beleefd meedrink met anderen van reguliere wijnen. Ook veroorzaakt sulfiet een wat neerslachtig gevoel."


Ruim assortiment

Bij Vleck Wijnen is een gigantisch spectrum met 215 verschillende wijnen verkrijgbaar. In allerlei prijscategorieën, vanaf 5,60 euro. Het zijn allemaal heel schone, echte wijnen. "Zo langzamerhand wordt het voor wijnboeren al wat moeilijker om hun wijn in de winkel terecht te laten komen. Ik zoek echt iets extra's." Om dit te vinden plant Michiel regelmatig tripjes naar Frankrijk. Dan proeft hij de hele dag. "Het laatste tripje was super, daar heb ik vier nieuwe wijnproducenten aan overgehouden." Hij vraagt zich soms af waarom niet iedereen deze wijn drinkt. "Voor mij is het leven te kort om slechte wijnen te drinken."

Er komt regelmatig nieuwe wijn bij. Het selecteren is soms moeilijk. Tijdens een wijnbeurs proeft Michiel zoveel verschillende wijnen dat het lastig kiezen is. "Pasgeleden intrigeerde een wijn me wel, maar bleef deze niet echt hangen. Onlangs ben ik bij de wijnboer op bezoek geweest, heb ik in de kelder rondgekeken en uitgebreid geproefd. Dan valt opeens het kwartje en begrijp ik waarom de wijn me zo intrigeerde."


Circus Vleck

Derde zondag van november wordt Circus Vleck gehouden. Er staat dan een grote tent op de stoep voor de winkel. "Het afgelopen jaar zijn vijfentwintig boeren overgekomen. Zij logeren allemaal in hetzelfde hotel. Dat is reuze gezellig." Bij de eerste editie in 2007 was ook Marcel Lapierre present. "Dit was een grote eer. Hij is echt de 'godfather' van de beweging."

Voor meer informatie:

Michiel ter Heide
Vleck Wijnen
Eerste Helmersstraat 63
1054 DC Amsterdam
020 6835980
[email protected]
www.vleck.nl