'Kunst bij de Boer'-project geopend tijdens Lekker naar de boer

Yn'e Lânsdouwe ambassadeur van Wâldpyk

Het aangekondigde slechte weer en de vele afgelastingen van evenementen konden zaterdag de open dag bij biologische boerderij Yn'e Lânsdouwe in Eastermar niet deren. Tijdens deze dag heeft wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Tytsjerksteradiel het Wâldpyk-certificaat uitgereikt aan Fokke en Ella Benedictus van Yn'e Lânsdouwe. Vervolgens werd het startschot gegeven voor Kunst bij de Boer door de onthulling van een eetbare installatie gemaakt van droge worst, door loco-burgemeester Marten van der Veen van de gemeente Achtkarspelen. Tenslotte werd Jenny Vogel uitgeroepen tot held van de Fryske smaak door meester-kok Albert Kooy.

Voorafgegaan door welluidend trompetgeschal en de aankondiging door een heuse heraut voltrok wethouder Rijpstra de uitreikingceremonie in de knusse stal van de boerderij. "Yn'e Lânsdouwe kinne wy as in bedriuw dat fan generaasje op generaasje fuortset is. Hjoeddedei is it famyljebedriuw multifunksjoneel. Op biologyske wize hâlden 'sûchfleiskij' en een buorkerij-camping. Dêrneist kinne we Fokke Benedictus as ien fan de grûnlizzers fan it agrarysk natuer- en lânskipsbehear yn Nederlân. In grut foarbyld foar mannichien en dêrom is it Streekmerk Wâldpyk alhiel fertsjinne", aldus Rijpstra.Fokke en Ella Benedictus zijn erg blij. "Jarenlang hebben we op gangbare manier geboerd, maar uiteindelijk – in 1997 - zijn we overgestapt naar biologisch. Samen met het in stand houden van de landschapselementen en de typische natuur op ons bedrijf, geeft dat voldoening. Wâldpyk is de erkenning hierin. Ik kan het andere boeren zeker aanraden", zo reageerde Fokke Benedictus.

Kunst bij de Boer

Loco-burgemeester Marten van der Veen van de gemeente Achtkarspelen opende het project 'Kunst bij de Boer'. "Keunst en boeren hawwe altyd al byinoar heard", zei van der Veen, "mar dat is wolris út it sicht wei rekke!" Hij onthulde een kunstwerk van eetontwerper Marije Vogelzang. Vogelzang heeft met worst van Benedictus op een groot houten bord op kunst- en dubbelzinnige wijze 'Alles heeft een einde alleen de worst heeft er twee' geschreven. Dat de loco-burgemeester van Achtkarspelen in Tytsjerksteradiel het kunstwerk onthulde, zag wethouder Rijpstra voor deze keer door de vingers.Held van de Fryske Smaak

Jenny Vogel van Kaasboerderij 'De Gelder' uit Tijnje is de Held van de Fryske Smaak 2011. Na 2,5 uur overleg en proeven door de jury maakte meester-kok Albert Kooy van Stenden University tijdens de open dag de uitslag bekend. "In onze ogen is de kaas van 'De Gelder' het meest vooruitstrevend", aldus Kooy. De publieksprijs is gegaan naar Mieke Haarsma van schapenkaasmakerij 'Tusken Bosk en Mar'.

Open dag

Ook de open dag is niet bepaald in het water gevallen. In de andere stallen konden bezoekers die de weersvoorspellingen trotseerden, proeven van biologische hamburgers en droge worst van Yn'e Lânsdouwe. Daarnaast was er ook een streekmarkt waar diverse biologische waren werden verkocht zoals wortelkaas van kaasmakerij De Kompenije uit Drachtster Compagnie, schapenkaas van Groot Kabel uit Kollumerpomp, kruiden van de Kruidhof en Wâldpyk-delicatessen van Cadeauwinkel Op'e Stâl uit Buitenpost. Door de regen was er weinig vraag naar de rondleidingen door het Wâldenlandschap. Veel animo voor de speurtocht voor kinderen was er niet al werden er volop nestjes van boerenzwaluwen geteld in de stal. Er werd door het jeugdige publiek volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zich te laten schminken. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven