De Beetle-eater een uitkomst voor de groene aspergesteelt

Eind jaren tachtig zijn er in Canada en de Verenigde Staten machines ontwikkeld die plaaginsecten uit gewassen kunnen opzuigen. Het opzuigen van wantsen en coloradokevers in respectievelijk aardbeien en aardappelen bood daarbij het meeste perspectief. Voor de aardappelteelt is een grote stofzuiger, de 'Beetle-eater', ontwikkeld.

De machine bestaat uit twee grote mechanisch aangedreven ventilatoren. Eén zorgt voor het blazen van lucht in het gewas, de andere zorgt voor het opzuigen van de lucht. Deze combinatie blijkt van essentieel belang te zijn. Er ontstaat zo een werveling in het gewas waardoor de insecten loslaten. Ze worden vervolgens opgezogen en in de ventilator verpulverd. Via een afvoerpijp verlaten ze de machine en komen op het land terecht.

In Nederland is het onderzoek met de Beetle-eater gestart in 2007 in het gewas kool. Op deze wijze kunnen effectief rupsen van het koolmotje en volwassen koolwittevliegen opgezogen worden. Maar de kooltelers vonden de capaciteit onvoldoende. De werkbreedte bedraagt slechts 3 meter. Vanaf 2008 is de machine aangepast voor de aspergeteelt. De machine is verbreed en de zuigmonden zijn verhoogd naar 1 meter. De machine blijkt de aspergekever goed op te zuigen zowel bij de teelt van groene als witte asperges. Voor de groene aspergeteelt is de machine een uitkomst omdat bij dagelijks oogsten geen gewasbeschermingsmiddelen kunnen worden ingezet vanwege de veiligheidstermijn. Door tijdens warm weer deze machine te gebruiken worden de volwassen kevers opgezogen en wordt voorkomen dat er teveel eitjes op de groene asperges worden afgezet. Hierdoor blijft het mogelijk om groene asperges van kwaliteit I te leveren.

De beetle eater is aanwezig op de biologische veldag op 29 juni. Klik hier om een filmpje over de Beetle-eater te bekijken.

Voor meer informatie: Rob van den Broek, Wageningen UR.
 
Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven