"Van traditionele wijnen is het wel bekend hoe ze smaken, maar bij biologische wijn is het belangrijk dat je elk jaar gaat proeven", vertelt Hans Verschuren.

De passie van Carin en Hans Verschuren uit Aalsmeer is het importeren van Franse wijnen. Louter biologische en biodynamische wijnen. Tot nu toe nog alleen als hobby, naast hun gewone werk.

"Een jaar of zes geleden werd ik door bevriende wijnkopers uitgenodigd om mee te gaan op een wijnreis naar de Loire, met de vraag of ik alvast wat voorwerk wilde doen. Via internet ben ik op zoek gegaan naar belangrijke producenten in dat gebied en toen stuitte ik bij toeval op Nicolas Joly. Hij bleek de grote man te zijn op het gebied van biodynamische wijnbouw. Wij zijn uitgenodigd op zijn chateau en kregen van hem een heel interessant verhaal te horen dat ons erg aansprak. Carin en ik zijn redelijk bekend met de klassieke homeopathie en heel veel zaken vielen op zijn plaats. Hij vertelde dingen die ik daar zo aan kon linken."

Het echtpaar heeft er bewust voor gekozen om alleen Franse wijnen te importeren. "Juist omdat mensen zich daar moeten onderscheiden ten opzichte van de Nieuwe Wereld, die heel erg concurrerend is. Om dat het hoofd te bieden wordt in Frankrijk steeds meer aan biologische wijnbouw gedaan. Bovendien is het ook voor ons te behappen. Je kunt niet iedere keer naar Zuid-Afrika of Australië reizen, maar we gaan wel zo'n drie keer per jaar naar Frankrijk. We willen alle wijngaarden waarvan we importeren zelf bezoeken. Kijken hoe de mensen werken, het verhaal erachter horen. Dat is heel leuk, want het zijn mensen met een bepaalde filosofie: niet in de eerste plaats gericht op omzet, maar werken uit een overtuiging. De een is nog eigenwijzer dan de ander; dat is schitterend. Nicola Joly is de grote man, die dit gebeuren wereldwijd aanvoert en er zijn zo'n 130 wijnbouwers die zijn idee uitdragen."

Joly heeft een eigen wijngaard. "Een kleine heuvel in het Loire gebied, die zo uniek is dat hij een eigen appellation heeft. Daar komt een van de mooiste witte wijnen ter wereld vandaan: de 'Clos de la Coulée de Serrant'."

Hans en Carin geven een paar keer per jaar een grote proeverij in De Oude Veiling en werken samen met een eco-boerderij in Amsterdam waar proeverijen worden gegeven. "Daarnaast geven we ook proeverijen bij mensen thuis. Verder organiseren we diverse activiteiten waaronder cursussen; en dat is allemaal te vinden op onze website."

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Echo