Tholen – Wat meteen opvalt op de kleinschalige biologische wijngaard El Placer in Lelystad, is de bijzondere vorm van de stammen. "Wij werken bewust met langere stammen. Dit komt het rijpingsproces bij jonge planten ten goede. De plant gebruikt indien nodig namelijk de cellulose van het stamhout voor extra rijping. Dat kan met deze stamvorm heel goed", vertelt eigenaar Johan Rippen. "We gaan voor zuivere wijn van hoge kwaliteit, voor de echte liefhebbers."


Takken met bijzondere vorm

Het idee om wijndruiven te telen kwam van zijn vrouw Lidwien. En na een oriëntatieperiode zijn in 2000 de eerste vijfhonderd wijnstokken aangeplant. "Toen we een jaar erna echt aan de slag gingen, hadden we eigenlijk geen benul van wat we allemaal tegen zouden komen. Dit bleken zowel leuke als moeilijke dingen te zijn. Leuk is bijvoorbeeld een spontane vergisting waar heerlijke wijn uit komt. Moeilijker is wanneer het jaar erop spontane vergisting een vervelende bijsmaak ontwikkelt. Daar verzin je dus iets op, en van zulke dingen leer je veel."Het geheime wapen

De planten en de bodem worden besproeid met biologische compostthee. "Dit levende materiaal versterkt hier de biodiversiteit op het niveau van micro-leven. Het werkt prima, mits zorgvuldig samengesteld en gedoseerd, en naar effect gecontroleerd."


Hier gaat de compostthee in

In de wijngaard wordt geen koper of zwavel gebruikt. "Daar gaan wij bewust niet voor. Ook is veel minder kunstmest nodig. Een groot voordeel is dat ik hier zonder gevaar met mijn blote handen kan werken." Hij is trots dat steeds meer collega-wijnboeren enthousiast zijn over zijn werkwijze. "Niet bestrijden of beschermen, maar verzorgen."


Johan knipt de takken bij

Ook El Placer heeft door de lastige weersomstandigheden een moeilijke zomer doorgemaakt. "Eerst was het zes weken warm en droog, daarop volgden zes natte weken en een donkere septembermaand. En dat terwijl we na de drie harde vorstnachten half april de helft van de uitlopers al kwijt waren." Johan was daarom blij met de vrij gunstige oktobermaand. "Hierdoor hebben we wat later toch nog 95 procent van onze gemiddelde oogst gehaald, van behoorlijke kwaliteit. De druiven bleken zelfs nog zonder blad verder gezoet te zijn."


Flessen klaar om gevuld te worden

Druivenzakjes

De druiventrossen worden elke zomer op bijzondere wijze beschermd tegen vogels, wespen en hagel. "We doen er zakjes omheen van polypropyleenvlies. Dit hebben we zelf bedacht, en ze worden nu gemaakt in een kleine sociale werkplaats hier vlakbij. Het inpakken van de trossen is een hele klus, maar loont wel, want de zakjes zorgen namelijk ook nog eens voor 10 procent extra suiker." Johan wil in de toekomst de zakjes nog sterker maken en voorzien van een snelsluiting. "Dit kan met een trektouwtje, hier ga ik deze winter mee verder."


Nevenactiviteiten

In Nederland kan je volgens Johan alleen van bio-wijnteelt leven als je neveninkomsten hebt. "Anders moet je wel héél goed, of héél groot zijn om er van te kunnen leven. Wij geven bijvoorbeeld elke maand workshops wijn maken. Vorig jaar hebben we voor het eerst een bescheiden winst gemaakt, dit jaar misschien nog iets meer."


De ruimte waarin de workshops plaatsvinden

Iedere zaterdag is er verkoop aan huis bij wijngaard El Placer. "Ook krijgen we regelmatig groepen op bezoek. Zo is de gehele gemeenteraad zelfs al eens op bezoek geweest." De productie ligt op zo'n 1500 flessen per jaar. "Lidwien maakt daarnaast ook 500 flessen likeur, ikzelf nog Grappa van de verstookte restwijn, en in augustus persen we Bio-Verjus uit afgeknipte trossen."

Voor meer informatie:
Johan Rippen
Wijngaard El Placer
Groene Velden 140
8211 BD Lelystad
info@wijngaardelplacer.nl
www.wijngaardelplacer.nl