PentaQ-methode beoordeelt verpakkingen op milieubelasting

Conpax heeft een methodiek ontwikkeld om verpakkingen te beoordelen op hun milieubelasting. Dit zogenoemde PentaQ instrument brengt volgens de verpakkingsgroothandel op een eenvoudige manier in kaart hoe duurzaam een verpakking daadwerkelijk is.

De PentaQ bestaat uit vijf variabelen, die elk een score van 1 tot 6 krijgen. Hoe lager de score, hoe lager de milieubelasting. De variabelen staan elk voor een facet van de milieubelasting: Energie, afbreekbaarheid, recyclebaarheid, totale massa en hernieuwbaarheid. De beginletters vormen samen het woord EARTH.

Verpakkingsmaterialen worden volgens Conpax gemaakt uit circa 50 verschillende grondstoffen, veelal in een combinatie van 2 of meer per verpakking. De PentaQ gebruikt de waarden van de bestanddelen en bepaalt op basis van het gewogen gemiddelde de desbetreffende waarde voor de verpakking.

  1. Energie: kJ/kg nodig om 1 kg verpakking te produceren;
  2. Afbreekbaarheid: % bestanddelen dat composteerbaar en eventueel vergistbaar is;
  3. Recyclebaarheid: % bestanddelen dat gerecycled kan worden in bestaand proces en eventueel als geheel hergebruikt (bv statiegeld);
  4. Totale massa: massa product t.o.v. massa product + verpakking;
  5. Hernieuwbaarheid: % bestanddelen van hernieuwbare (biobased) oorsprong.

Eenvoud

Er is voor een relatief eenvoudige methode gekozen omdat volgens Conpax dan de meting niet het doel wordt. 'Het draai om de beoogde verbetering', aldus het bedrijf. De methodiek kan bijvoorbeeld worden ingezet voor een organisator van een groot evenement die streeft naar duurzaamheid en de berg afval geheel wil composteren. De PentaQ maakt inzichtelijk voor welk bestek, bekers, servetten en verpakkingen hij kan kiezen. Zijn dit producten van PLA, van suikerriet of toch van gerecycled PET?

Kijk hier voor meer informatie.

Bron: VerpakkingsManagement


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven