Bio-afbreekbare tasjes doen intrede

Milieuvriendelijke boodschappentasjes nu verplicht in Italië

In tegenstelling tot wat in Nederland gebruikelijk is, worden in Italië de supermarktboodschappen steevast vervoerd in kleine plastic boodschappentasjes. Maar dat behoort binnenkort tot het verleden. Vanaf januari maken de plastic tasjes plaats voor biologisch afbreekbare tasjes. De tassen worden gemaakt van een niet-eetbaar zetmeel afkomstig uit aardappels, mais en zonnebloemolie en zijn in de handel genomen omdat ze goed zouden zijn voor het milieu.Maar aan het gemopper te horen, is de klant nog niet om. Zo is de bioshopper vaak kleiner dan de gewone plastic zak. Ook schijnt men er minder mee te kunnen dragen en kost het met 10 cent twee keer zoveel.

De Italiaanse plasticfabrikant Unionplast is het oneens met de invoering van het verplichte gebruik van de milieuvriendelijke boodschappentasjes in supermarkten. Volgens hen wordt het gebruik van de oude boodschappentas per 1 januari 2011 alleen verboden om aan het verzoek van de Europese unie te voldoen. Ook zijn de nieuwe tassen volgens Unionplast niet per definitie milieuvriendelijker dan de standaard plastic tas. De Italiaanse regering en de producent van de zetmeeltassen, Novamont, reageren als door een bij gestoken: de nieuwe tas is wel degelijk milieuvriendelijker.

Er rijst een ander probleem aan de supermarkthorizon: de productiecapaciteit van de bioshopper schiet tekort. In Italië worden jaarlijks twintig miljard plastic tassen gebruikt, terwijl er jaarlijks maximaal 14.000 ecologische boodschappentassen kunnen worden geproduceerd.

Bron: Italië.blog

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven