Dit komt doordat Smith en een handjevol andere biologische hoptelers in Yakima Valley worstelen met de federale regelgeving. Door deze regelgeving is het mogelijk voor brouwers om minder dure niet-biologische hop te gebruiken in het brouwproces, en deze bieren toch onder een bio-label te verkopen. Daarop hebben Smith en de anderen een verzoekschrift aan het Amerikaanse ministerie van Landbouw gestuurd. Zij willen dat het verplicht wordt om biologische hop te gebruiken alvorens er bio op het etiket mag staan.

Hun verzoekschrift zal volgende week worden overwogen wanneer de 'USDA National Organic Standards Board' bijeenkomt in Madison, Wisconsin. "We hopen dat we in de toekomst de bio-hop een stuk sneller verkocht krijgen", zegt Smith.
Matt Lincecum brouwt 'Cowiche Canyon Organic Fresh Hop Ale'. Dit is bio-bier dat ook daadwerkelijk gebrouwen wordt met biologische hop dat geteeld is in de Yakima Valley. Linecum is oprichter en brouwer van Fremont Brewing Company in Seattle. "Biologische hop is erg belangrijk, de markt hiervoor groeit in Washington. Daarom is het belangrijk dat wij hierin voorop blijven lopen. Ik ben ook van mening dat deze staat gemakkelijk de landelijk koploper kan worden in het brouwen van bio-bier."

Matt Lincecum met zijn 'echte' bio-bier
Drie jaar geleden besloot de USDA dat hop geteeld met kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen voor gebruikt mocht worden voor bio-geëtiketteerde bieren. Dit omdat de biologisch hopproductie in de VS niet groot genoeg was om te voldoen aan de vraag van bio-bierbrouwers.
Niet iedereen voor verandering. Ed St. Mary die in Moxee hop teelt, is bijvoorbeeld bang dat de bio-brouwers gedwongen worden om overzeese markten aan te boren. Dit omdat er slechts vijf bio-hopproducenten actief zijn in Yakima Valley. "Toch kan ik het de jongens niet kwalijk nemen dat zij de biologische hopmarkt willen ontwikkelen en een betere prijs willen krijgen. Ik denk dat zij een exclusieve markt voor hun hop willen creëren door brouwers onnodig bio-hop te laten aankopen."