De vijfde tafeldruivendag van Beierse 'Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau' (LWG) heeft plaatsgevonden in Veitshöchheim. Hier testen verschillende specialisten de kwaliteit van de druiven.

De ongeveer 125 deelnemers van wijn, fruit- en tuinbouwbedrijven hadden al snel hun favoriete variëteiten van 2010 bepaald. Het gaat om de blauwe 'Muskat Bleu', de groene 'Leon' uit de glastuinbouw, de gele pitloze 'Tonia', en de roze variëteiten 'Katharina' en 'Kischmisch. Dit waren de winnaars in de smaaktesten.

Men was ook onder de indruk van de 'Arkadia'. Deze is bijna twee keer zo groot als de gemiddelde tafeldruif. Hieruit blijkt volgens fruitspecialist Hubert Siegler dat de omstandigheden in Franken niet alleen geschikt zijn voor de productie van goede wijn, maar ook voor de teelt van eersteklas tafeldruiven.

De ongewoon natte zomer zorgt ervoor dat de leden van het LWG meer werk moeten doen voor minder opbrengst. Rottende druiven moesten herhaaldelijk ertussenuit worden gehaald. "Maar voor de beschermde wijnstokken verwachten we een goed smakende oogst", besluit Siegler.