Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kenniscongres blikt vooruit op vakbeurs

Biogas Experience Congress heeft kennis en ervaringen uitgewisseld

Als opwarming voor de vakbeurs BioEnergy Decentraal in Hannover organiseerde DLG-Benelux op 6 oktober jongstleden een kenniscongres als vooruitblik op de vakbeurs. Deze preview had als thema 'Leren van 10 jaar biogaservaring in Duitsland'.

Op het inspirerende kenniscongres in Groningen kwam een uitgebreid pallet aan aspecten van biogastechnologie aan de orde. Het was een zeer leerzame uitwisseling van de prille ervaringen in Nederland tot de veelomvattende kennis in Duitsland. Tevens werd uitgebreid stil gestaan bij de thema's wetgeving en financiering. Wat is in Nederland al mogelijk, welke steun geeft Europa eigenlijk aan bio-energie en hoe hebben de Duitsers hun zaakjes geregeld?

Bij onze oosterburen zijn dankzij intensieve steun door de Duitse overheid inmiddels al ruim 4300 biogasinstallaties in bedrijf. In 2010 komen daar nog eens 800 bij. Hier is dus al sprake van een flinke bedrijfstak. Dat zie je ook weerspiegeld in een landbouwvakbeurs als Eurotier die van 16 tot 19 november 2010 in Hannover plaats zal vinden. Deze wordt tevens gecombineerd met een speciale vakbeurs over bio-energietoepassingen en heet BioEnergy Decentraal. Hier zijn allerlei ondernemingen uit tientallen wereldlanden vertegenwoordigd om de nieuwste technologieën op het gebied van bio-energie te presenteren. Nederlandse landbouwondernemers die interesse hebben in de mogelijkheden van bio-energie kunnen hier hun licht opsteken.

Op het congres kwam naar voren dat er ook voor Nederlandse ondernemers enorme kansen liggen als het gaat om biogastechnologie. Om deze bedrijfstak in Nederland tot een succes te maken, is een gedegen zelfonderzoek van de ondernemer een eerste vereiste, zo is op het congres te horen. Daarnaast is het heel belangrijk na te gaan wat de mogelijkheden zijn om een biogasinstallatie langjarig in de benen te houden. Om rendabel te draaien moet je namelijk mogelijkheden hebben om te kunnen blijven groeien. Zowel Nederlandse als Duitse sprekers zijn van mening, dat je daarom niet te klein moet beginnen. En als een ondernemer besluit te starten, "maak dan vooral gebruik van degelijke in de praktijk goed uitgeteste technieken", benadrukt mr. Hans van den Boom van Rabobank Nederland. In een marktverkenning over biogas finance geeft de Rabobank aan dat het bedrijf goed moet draaien anders zal het lastig zijn een positief economisch resultaat te behalen.

Verder is het goed om te weten dat beginners ook overheidsteun kunnen verwachten. Er komt namelijk een heffing op de energierekening, waardoor de regeling voor Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) wordt verruimd. Daarmee is het ook tijd voor ondernemers om alvast hun licht over de mogelijkheden van deze nieuwe bedrijfstak op te steken. Dat is allemaal mogelijk van 16 tot 19 november op de speciale vakbeurs BioEnergy Decentral te Hannover. Meer informatie is te raadplegen op de website www.bioenergy-decentral.com.
Publicatiedatum: